Afbeelding
Foto: Arthur Graaff

Kogelresten gevonden bij executieplaats van verzetsmensen op Bussumerhei

Historie

HILVERSUM - Bij het verzetskruis op de Bussumerhei - waar tjdens de Tweede Wereldoorlog zes verzetsmensen zijn geëxecuteerd en zaterdag nog twee herdenkingen plaatsvonden - zijn kogelresten gevonden. Een anonieme vinder gaf zondag enkele van die kogelresten aan organisator van de 4-meiherdenking bij het kruis, Arthur Graaff.

Afgelopen zaterdag 4 mei vonden daar - op Hilversums grondgebied - twee herdenkingen van de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog plaats. In de ochtend kwamen 140 leden van de Gooise Atletiek Club bijeen. 

Bij de officiële herdenking om 20.00 uur, met 250 aanwezigen, werd de naam van een tot dan toe onbekende geëxecuteerde, verzetsman Huibert van Ginhoven, uit 1942 onthuld. Daarbij was een groep van ruim 30 familieleden aanwezig, onder wie 8 uit Canada.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Arthur Graaff sprak zaterdagavond voor de twee minuten stilte de aanwezigen toe. Foto: © Bob Awick

Het is volgens Graaff op dit moment volkomen onduidelijk van welk moment deze resten zijn en of deze gebruikt zijn bij de executies van Van Ginhoven of de andere vijf verzetsmensen. De schietbaan was vóór de oorlog in gebruik bij het Nederlandse leger, en tijdens de oorlog bij het nazileger. 

Verder onderzoek is nodig en de resten zullen doorgestuurd worden naar forensische onderzoekers, aldus Graaff. “Volgens de vinder die de kogelresten afstond, liggen er in en bij de schietheuvel waar de executies plaatsvonden, tientallen resten van kogels.”

Uit de krant