Davy Klaassen ontving in januari de gemeentespeld van burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché
Davy Klaassen ontving in januari de gemeentespeld van burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum houdt gemeentelijke onderscheidingen tegen het licht

Algemeen

HILVERSUM - Het college van burgemeester en wethouders heeft het aantal gemeentelijke onderscheidingen eens tegen het licht gehouden. Betere afstemming is nodig. Dat leidt tot een aantal aanpassingen. Hilversum wil onder andere de legpenning in zilver schrappen, het ereburgerschap instellen bij de personen die de legpenning in goud krijgen en de Mediakorrel moet vanaf nu de Hilversum Mediastad Award gaan heten.

Momenteel telt Hilversum vijf gemeentelijke onderscheidingen. Dat zijn de legpenning in goud en zilver, inschrijving in het Gulden Boek, de gemeentespeld en de Mediakorrel. Omdat de criteria overlappen of niet helemaal helder zijn, is door het college gevraagd aan de commissie voor het Gulden Boek eens te kijken naar het reglement. Deze club mensen heeft dit bestudeerd en komt met een aantal aanbevelingen.

Verschillen
Zo is hun advies de legpenning in zilver (acht keer uitgereikt) te laten vervallen. Het verschil met personen die in aanmerking komen voor een gouden onderscheiding (10 keer uitgereikt) is miniem. De verschillen zijn moeilijk aan te geven. Met het vervallen van de zilveren legpenning krijgt de gouden een nog exclusievere waarde. De commissie stelt nu voor hier ook het ereburgerschap aan te verbinden. Dat kent Hilversum nu nog niet.

Omdopen
Ander idee is om de Mediakorrel, die qua criteria overlapt met de gemeentespeld, om te dopen in de Hilversum Mediastad Award. Deze prijs is in de nabije toekomst bedoeld voor organisaties die hebben gezorgd voor versterking van het imago van de media en Hilversum. De gemeentespeld is dan vooral gericht op personen.

Woensdag 16 maart buigt de commissie Economie en Bestuur zich hierover. De vergadering begint om 20.00 uur in de Dudokkamer in het raadhuis.

Uit de krant