Volgens Heemschut leent het GAK-gebouw zich uitstekend voor renovatie of herbestemming.
Volgens Heemschut leent het GAK-gebouw zich uitstekend voor renovatie of herbestemming. Foto: HKU

Heemschut maakt bezwaar tegen sloopbesluit GAK-gebouw

Algemeen

HILVERSUM - Dat de politiek het besluit heeft genomen, betekent niet dat Erfgoedvereniging Bond Heemschut de voorgenomen sloop van het oude GAK-gebouw zomaar accepteert. Zij kondigt aan sowieso bezwaar te maken tegen de beslissing.

Dinsdag hakte het college de knoop door: het GAK-gebouw gaat begin 2018 plat. Als het mogelijk is dan blijft de parkeerkelder wel behouden. Woensdag was de sloop van de creatie van architect Onno Greiner ook totaal geen issue bij de politieke partijen. 

Heet hangijzer
Voor Heemschut is het verdwijnen van het gebouw wel degelijk een heet hangijzer. De erfgoedclub vindt dat Hilversum zich zelf de komende jaren opzadelt met een kale vlakte zonder bestemming."Onnodig en vooral politiek", is de opmerking van de bond over het toekomstige gat naast de Schapenkamp. 

Verkiezingen
"De enige daad die dit college lukt in aanloop naar de verkiezingen lijkt daarmee slopen", aldus architect Henk Dirkx die namens Heemschut al sinds het begin betrokken is bij de plannen voor behouden en herbestemmen.

Nooit serieus
Hij vervolgt: "De wethouder heeft nooit serieus naar herbestemming willen kijken. Ook de studenten met prachtige en creatieve plannen waren pas welkom nadat sloop was besloten."

Interessant
Afgelopen woensdag hadden de drie HKU-studenten een afspraak met wethouder Wimar Jaeger. Een dag eerder had B&W het sloopbesluit genomen. Jaeger had eerder al gezegd dat hij de plannen van de studenten interessant vond, maar dat deze niet gebruikt gingen worden voor het GAK-gebouw. Het pand staat op een cruciale plek in de opknapplannen voor het Stationsplein en moet daarom weg. 

Makkelijk
Volgens Heemschut, Dirkx en de studenten kan het beeldbepalende gebouw de komende jaren makkelijk worden gebruikt voor creatieve doeleinden. Waarom het pand zo snel tegen de vlakte moet is hen een raadsel. 

Demoniseren
"Het duurt nog maanden, zo niet jaren voordat er een begin kan worden gemaakt met de herinrichting van het stationsgebied. En dan komt er grotendeels bebouwing terug", is de redenatie. "Wethouder Voorink heeft het gebouw altijd gedemoniseerd als het lelijkste gebouw van Hilversum. Het GAK moet geslachtofferd worden", is de stellige indruk van Heemschut. 

Uit de krant