Agenten verlaten de ijssalon aan de Kleine Drift na het gesprek, dat daar vanochtend plaatsvond.
Agenten verlaten de ijssalon aan de Kleine Drift na het gesprek, dat daar vanochtend plaatsvond. Foto: Bastiaan Miché

Extra aandacht voor probleem hangjeugd in Oost

Buurt / wijk

HILVERSUM - Politie, gemeente, buurtbewoners en onderneemster Gilly Emanuels hebben dinsdag gesproken over de hangjeugdproblematiek in en rond de Kleine Drift. Jeugdboa's, de wijkagent en de buurtcoördinator gaan meet ingezet worden, terwijl de bewoners een WhatsAppgroep beginnen.

"Ze moeten zich gewoon gedragen en geen dingen doen die ik niet tolereer, zoals het bedreigen van een onderneemster", zei burgemeester Pieter Broertjes dinsdag nadat hij IJssalon 't Perronnetje was uitgelopen.

Heterdaad
De groep is bekend bij politie en gemeente. Ze zijn al tijden in beeld, maar tot ergernis van Emanuels en veel andere buurtbewoners is daarmee de terreur niet verdwenen. Oppakken blijkt lastig, want dat kan volgens Broertjes alleen als ze op heterdaad betrapt worden.

Facebook
Aanleiding voor het gesprek was de vechtpartij van donderdag tussen Emanuels en een aantal jongeren voor haar ijssalon aan de Kleine Drift. Nadat de situatie geëscaleerd was, deelde de onderneemster haar verhaal op Facebook, waar zij aangaf al maanden geterroriseerd en gediscrimineerd te worden door de jongeren.

Weinig zichtbaar
Gemeente en politie hebben de kwestie in Oost te lang laten sudderen. "We zijn iets te weinig zichtbaar geweest", geeft de burgemeester toe. "Maar nu gaar er wel iets gebeuren om de veiligheid te verbeteren. We willen laten zien dat het beter kan en moet eigenlijk."

Gesprek
Op korte termijn moet een gesprek plaatsvinden waarbij buurtbewoners en de ouders van de hangjongeren aanwezig zijn. Broertjes zegt dat dit onderhoud nog deze maand gehouden moet worden. Daarnaast moeten de jeugdboa's, de wijkagente en de buurtcoördinator actiever worden in dit deel van Oost, waar de angst voor de hangjeugd groot is.

Zachte maatregelen
Dat laatste wordt bevestigd door Patrick Weening van bewonersvereniging Over 't Spoor. Hij ziet de extra inzet van onder andere de jeugdboa's als een goede eerste aanzet. "Het is treurig. Het heeft veel te lang geduurd. Het escaleert hier nu in rap tempo. Praten en zachte maatregelen gaan niet meer werken, maar dat kan ook niet anders gezien ons juridisch systeem."

Scherp
Weening is van mening dat de kracht vooral in de buurt zit. Hij verwacht dan ook meer van de buurtapp, die deze middag nog wordt aangemaakt. Hier houden buurtbewoners elkaar op de hoogte en scherp.

Kwajongensstreken
Emanuels zegt het vertrouwen in politie en gemeente totaal te zijn verloren. Zij wordt al tijden lastig gevallen en gediscrimineerd door de groep jongeren. Nu is het tijd dat de autoriteiten met daden over de brug komen in plaats van woorden. "Ik ben heel sceptisch", zegt de onderneemster. "Ik ben wel blij met alle aandacht en dat zij nu de ernst van de situatie inzien. Dat het geen kwajongensstreken zijn. Zien is geloven."

Uit de krant