Afbeelding
Foto: Dudok Architectuur Centrum

Rondleiding ‘Het licht van Dudok’

Cultureel

HILVERSUM - Kennismaken met de lichteffecten die architect Dudok gebruikte bij het ontwerp van het Hilversumse raadhuis. Dat kan op zondag 17 en vrijdag 29 december 2017 en op zondag 7 januari 2018 om 16.30 uur tijdens een zogenaamde lichtrondleiding door het Dudok Architectuur Centrum.

Dudok creëerde voor het Raadhuis een bijzonder lichtplan: lampen, armaturen en spotjes vormen één geheel met de binnen- en buitenkant. Voor Dudok moest de verlichting functioneel zijn, maar ook bijdragen aan de sfeer van de verschillende zalen: zacht indirect licht in de Burgerzaal, ingebouwde verlichting in de verdiepte vensterbanken, de bollampen van Gispen en functioneel, egaal licht in de tekenkamer. Samen met de gouden accenten, het marmer en het authentieke meubilair zorgt de verlichting van Dudok voor spannende beelden.

Paula van Dijk is een van de gidsen van de lichtrondleiding. Zij laat weten dat Dudok zich bewust was van het effect van licht en kleur. "De rondleiding start in de schemering. Dan is de spiegeling van het lichtgele gebouw in de vijver, als een markant lichteffect, nog goed te zien. Als het donker wordt, zijn de lichteffecten zowel binnen als buiten nog duidelijker zichtbaar. Net als met de gekleurde steentjes speelde Dudok met de mogelijkheden van zacht, indirect licht, waarmee hij zorgt voor een feestelijke uitstraling van het gebouw.”

Meer informatie over de lichtrondleidingen en over het aanmelden, is te vinden op www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Uit de krant