Afbeelding
Foto: GAD

Inwoners moeten straks betalen voor laten ophalen van grofvuil: 22,50 euro per afspraak

Natuur & Milieu

HILVERSUM - De tijden dat de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst (GAD) gratis het groot huishoudelijk afval ophaalt, zijn binnenkort voorbij. Inwoners moeten hiervoor vanaf 2 april betalen. Per afspraak geldt een tarief van 22,50 euro. Het zelf brengen van groot huishoudelijk afval naar het scheidingsstation blijft wél gratis.

Het gaat om het grofvuil, groot tuinafval, elektrische apparaten en groot verpakkingskarton. “Het in rekening brengen van de kosten voor het ophalen van groot huishoudelijk afval is niet uniek. Veel gemeenten in Nederland hebben ervoor gekozen deze dienstverlening door te berekenen aan de gebruiker of zelfs helemaal af te schaffen”, meldt de GAD.

Het besluit om van de gratis dienst een betaalde te maken - en zo geld te besparen - was al in juni 2021 door het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek genomen. Een woordvoerder van de GAD beseft echter dat voor veel inwoners het bericht van nu een onaangename verrassing zal zijn. Zij geeft echter ook aan dat deze ‘extra service, zoals zij verwoordt, de afvaldienst veel geld kost. 

Daarnaast komt het regelmatig voor dat inwoners voor het minste of geringste de GAD vragen om langs te komen. “We verwachten met de maatregel ook dat het aantal afspraken zal dalen en de hoeveelheid afval per afspraak omhoog gaat”, zegt zij. “Door het in rekening brengen van deze kosten kan de GAD deze dienst voortzetten en doorberekenen aan diegenen die er gebruik van maken.”

Inwoners kunnen een online-afspraak maken voor het ophalen van grof restafval (bijvoorbeeld bank, tafel, stoel), grote elektrische apparaten zoals koelkast of wasmachine), groot tuinafval (snoeiafval dat niet in de groene container past) of groot verpakkingskarton afkomstig van een televisie of meubilair. 

Betalen kan direct bij het online maken van een afspraak, maar pinbetaling is ook mogelijk op het GAD-hoofdkantoor in Bussum of bij de chauffeur tijdens het ophalen. Op www.gad.nl/grofvuil kunnen inwoners lezen wat wel en niet onder grofvuil wordt verstaan. 

Uit de krant