'Al met al krijg je een betere vertegenwoordiging als je fuseert', meent wethouder Eric van der Want.
'Al met al krijg je een betere vertegenwoordiging als je fuseert', meent wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

Wethouder: 'Blijven samenwerken in regio is slap politiek verhaal'

Politiek

HILVERSUM Van die bestuurlijke spaghetti moet de regio af. Opgaan in een grotere gemeente is het enige goede antwoord hierop, meent wethouder Eric van der Want in een interview in onze krant van deze week.

Blijven samenwerken in de regio is een slap verhaal dat eigenlijk niet meer te verkopen is. Inwoners zijn niet alleen gebaat bij regionale samenwerking, maar ook een krachtig en slagvaardig regionaal bestuur. Dat kan alleen als de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek in welke vorm dan ook fuseren. De wethouder ziet binnen zijn eigen portefeuille (Zorg) al jaren de meerwaarde van één centraal orgaan waar alles geregeld en georganiseerd wordt.

Hoogwaardige zorg
Dat heeft geleid tot veel armslag en, belangrijker nog, tot goede zorg voor de inwoners van de Gooi en Vechtstreek, geeft de Hilversummer aan. Geen enkele gemeente had dit peil in zijn eentje kunnen bereiken. "Ik ga een stap verder", aldus Van der Want. "Zelfs als Hilversum zouden we niet op dit niveau kunnen acteren als nu in de regio. Het gaat ook niet om gemeenten. Wat goed is voor de regio is goed voor Hilversum. Wij moeten met elkaar zorgen voor een hoogwaardige zorg."

Te veel over identiteit
Gezien de ingewikkelde en grote vraagstukken die op de gemeenten afkomen en de goede resultaten die onder meer op zorg zijn geboekt, is opgaan in een grotere gemeente onontbeerlijk, is de lezing van de wethouder. Daar kunnen sneller spijkers met koppen worden geslagen. In een Gooistad bijvoorbeeld is er geen sprake meer van de bestuurlijke spaghettislierten die er vandaag de dag nog wel zijn. Zeven raden moeten onafhankelijk van elkaar een klap geven op hetzelfde voorstel.
Hij vindt het de taak van de politiek om dit verhaal beter voor het voetlicht te brengen. Het gaat in de politieke arena's te veel over sentiment en verlies van bijvoorbeeld identiteit, terwijl de voordelen van één grote bestuurlijke organisatie amper hoorbaar zijn. Het angstbeeld regeert als het gaat over gemeentelijke herindeling.

Lees het hele interview in de digitale editie

Uit de krant