Even griffier spelen, dat kan zo maar niet.
Even griffier spelen, dat kan zo maar niet.

SP: 'De raad is geen speeltuin'

Politiek

HILVERSUM - Waarnemend gemeentesecretaris Peter Schulten nam vorige week woensdag een klein uur lang de rol over van raadsgriffier Paul van Ruitenbeek. Hij werd benoemd tot plaatsvervangend griffier. Daarmee kwam een wens uit voor de man die vandaag afscheid neemt van de gemeente. Enige probleem is dat de gemeentesecretaris en raadsgriffier niet verenigd mogen zijn in één persoon.

Alle fracties stemden in met de tijdelijke benoeming van Schulten. De SP liet weten dat de raad geen speeltuin is en dat deze persoonlijke wens wettelijk gezien ook helemaal niet mag. Dat was vooraf een bekend gegeven, omdat de raadsgriffier dit in een mail aan de raadsleden had medegedeeld. Doordat Van Ruitenbeek in de raadzaal bleef en de stukken zelf ondertekende was er een oplossing.

Toffe peer
“Wij vinden Peter een toffe peer, maar de gemeentesecretaris kan ook niet nog de griffier zijn”, aldus Pierre van Rooden tijdens de stemverklaring van de partij die twee weken terug uit de coalitie stapte. Deze boodschap van de nieuwe oppositiepartij leidde tot openlijke onvrede van diverse raadsleden.

In het honderd
“Vooral niets doen, anders loopt volledig in het honderd”, grapte Broertjes vlak na de benoeming. Schulten zat vanaf agendapunt 3 tot en met punt 11- op één punt na allemaal hamerstukken - naast de burgemeester als tijdelijke vervanger van Van Ruitenbeek.

Korte klus
Na de korte klus sprak Schulten de raad toe. In zijn dankwoord zei hij de SP wel te begrijpen. Het besluit dat de raad namelijk even daarvoor had genomen om hem voor heel even te benoemen tot plaatsvervangend griffier was uniek. “Het is lijnrecht in strijd met de wet”, gaf hij aan. “Maar de griffier heeft tevens geregeld dat mijn ontslag vanavond nog verleend wordt."

Uit de krant