De discussie van maandagavond in het Hilversumse raadhuis.
De discussie van maandagavond in het Hilversumse raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Nog veel te bespreken over aankoop Crailo

Politiek

HILVERSUM - Best een mooi gezicht in de raadzaal van het Hilversumse raadhuis maandagavond. Gebroederlijk zitten de vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren naast elkaar bij de gezamenlijke discussie over de aankoop van Crailo. Maar zo mooi als het plaatje oogt, zo groot blijkt het wantrouwen van met name Gooise Meren richting Hilversum.

De drie gemeenteraden zijn bijeen om eerder ingediende moties en amendementen met elkaar te delen en aan te horen wat de stuurgroep - met daarin de verantwoordelijk wethouders - daarvan vindt. Over twee weken, op woensdag 18 december, praten de gemeenteraden ieder apart over dit onderwerp.

Dan is duidelijk of de aankoop van het nu nog provinciale grondgebied - kosten 33,2 miljoen euro - doorgaat. Het terrein moet ruimte bieden aan 400 tot 600 woningen, vijf hectaren bedrijventerrein en groen.

Over die aankoop zijn de gemeenteraden best enthousiast, blijkt maandag. Het gebied biedt immers dé kans om het tekort aan woningen - met name in het middensegment - in deze regio enigszins op te lossen. Wel vallen tijdens de discussie, waarin veel politici lijken mee te doen aan het wereldkampioenschap 'wie kan de meeste moeilijke woorden in één zin opnoemen', nu al termen als 'uittreding' en 'huwelijkse voorwaarden' die daarbij horen.

Met name de raadsleden uit Gooise Meren - Hugo Bellaart van de VVD en Freek Vos van GroenLinks voorop - zijn op dreef. Zo zijn volgens hen te veel zaken al vastgelegd en zou Hilversum te veel zeggenschap hebben.

Uit de krant