Nicolien van Vroonhoven.
Nicolien van Vroonhoven. Foto: Bastiaan Miché

Cirkel rond voor vertrekkende wethouder

Politiek

HILVERSUM - De Egelshoek, het KRO-complex, de ontwikkelingen binnen het Goois Natuurreservaat, het crematorium, dierenwelzijn en de huisvesting van statushouders. Genoeg lastige dossiers die voor wethouder Nicolien van van Vroonhoven niet altijd even soepel verliepen. Toch, stelt zij, is de cirkel nu rond. "Ik heb de dossiers netjes afgemaakt."

Haar kamer in het raadhuis is opvallend goed opgeruimd, zeker in vergelijking met andere wethouders. De verhuisdozen staan al wel klaar. Van Vroonhoven vertrekt woensdag 27 december naar Melbourne, Australië waar haar man Taco aan de slag kan voor een Frans bouwbedrijf. De vijf kinderen - 13, 12, 11, 9 en 6 jaar - gaan uiteraard mee. "Het is een heel persoonlijke afweging en voor het gezin is dit iets heel bijzonders. En hoewel de oudste al puber is, staan alle kinderen er heel relaxed in. Ze vinden het echt een avontuur, ook omdat ze weten dat we over drie jaar weer terugkomen."

Van Vroonhoven vertelt dat haar man de afgelopen jaren al aanbiedingen kreeg om in Parijs en Hongkong aan de slag te gaan. Die opties werden 'weggeduwd', maar tegen Australië kon het gezin geen nee zeggen. Haar taak als wethouder zit er bovendien - vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen - nagenoeg op. En dus wordt er nu al bij iedere bijeenkomst in de regio afscheid van haar genomen en beseft ze dat het einde nabij is. "Laatst fietste ik in de stromende regen naar 's-Graveland en dacht ik: nog een maandje. Het is daar zelfs om 21.30 uur nog dertig graden."

Politieke ervaring had Van Vroonhoven toen ze aantrad als wethouder in 2014 voldoende. Ze zat immers acht jaar namens het CDA in de Tweede Kamer en was ook fractievoorzitter namens de christendemocraten in de gemeenteraad van Den Haag. Maar als wethouder zat ze dus aan de bestuurderskant van de politieke arena. Ze kreeg in haar portefeuille de onderwerpen Wonen, Natuur en Duurzaamheid en ook Monumentenzorg. Enkele specifieke projecten die daarbij kwamen waren het KRO-complex, Zonnestraal en Anna's Hoeve.

Ook mocht zij zich bekommeren over Dierenwelzijn en Crematorium Zuiderhof. Ze gaf tijdens de presentatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders met naast het CDA ook D66, VVD en SP aan dat het haar niet zo veel uitmaakte welke taken zij tot een goed einde mocht brengen. Dat klinkt misschien als een gebrek aan betrokkenheid. Zelf, zegt ze nu, is het meer de gedachte van: welk onderwerp ik ook krijg, ik ga er sowieso mijn tanden in zetten.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant