Wethouder Karin Walters.
Wethouder Karin Walters. Foto: Gemeente Hilversum

Karin Walters (HvH) stopt per direct als wethouder

Politiek

HILVERSUM - Karin Walters stopt per direct als wethouder van Hilversum. Dat heeft zij zelf besloten. Aanleiding is een bericht van vorige maand in het Algemeen Dagblad over haar bezoek van een informatiebijeenkomst over kleinschalig biologisch boeren in Wit-Rusland/Rusland en de ophef die vervolgens is ontstaan.

In het bericht werd gesuggereerd dat de Hart voor Hilversum-wethouder plannen had om naar Rusland of Wit-Rusland te willen emigreren. In een reactie aan NHNieuws liet zij weten met een persoonlijke relatie, die zich wilde laten informeren over de agrarische kansen in Oost-Europa, mee te zijn geweest naar Marie-Thérèse ter Haar (oprichter en eigenaar van de Rusland & Oost-Europa Academie). Walters gaf tevens aan dat zij nooit in Wit-Rusland was geweest en ook geen plannen had om te emigreren. “Ik blijf mij van harte inzetten voor Hilversum”, was boodschap. 

Dat laatste is nu dus niet meer het geval. Door de publicatie en de ontstane ophef, is volgens Walters de situatie onhoudbaar geworden. “Biologisch boeren wordt in Europa steeds moeilijker, maar kennelijk is het onbestaanbaar dat je verkent of biologisch boeren in landen daarbuiten zou kunnen”, schrijft Walters aan de gemeenteraad. 

Zij benadrukt daarbij zich altijd te hebben ingezet voor goed bestuur in Hilversum, als lokale politicus. “Natuurlijk steun ik van harte dat we hier vluchtelingen uit Oekraïne opvangen en heb ik als wethouder het leed diep doorleefd dat de aanslag op de MH17 in Hilversum veroorzaakt heeft. Door de publicatie over mijn privéverkenning word ik in de gevoeligheid getrokken van landelijke politieke thema’s. Dit leidt af van effectief bestuur van mij en van het gemeentebestuur van Hilversum, waar ik altijd voor heb gestaan.”

Walters was achttien jaar actief in de Hilversumse politiek - tien jaar als wethouder (waarvan vier jaar namens SP) en acht jaar als raadslid - en hield zich vooral bezig met de portefeuilles Financiën en Sociale Zaken. “Met trots heb ik samen met de fractie en wethouder Karin van Hunnik veel verkiezingspunten van Hart voor Hilversum gerealiseerd: wijkcentrum de Nieuwe Lelie wordt nu gebouwd in Hilversum-Zuid, de hondenbelasting is afgeschaft, er is regionale steun voor een nieuw dierenasiel, er komen 382 flexwoningen voor mensen in woningnood op het Circusterrein en er komen meer mensen in aanmerking voor minimaregelingen. Dit alles terwijl de woonlasten en de tarieven voor de parkeervergunningen laag bleven.”

Reactie college
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum heeft kennisgenomen van het besluit van Walters om terug te treden en geeft aan de conclusie dat de ontstane discussie over haar toekomstplannen als privépersoon afbreuk doet aan haar functioneren en dat van het gemeentebestuur van Hilversum te delen. “Haar tomeloze inzet voor Hilversum, acht jaar lang als raadslid en tien jaar als wethouder, is van grote en blijvende betekenis voor onze stad en inwoners.” Het gemeentebestuur beraadt zich op de ontstane situatie.

Uit de krant