Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Geradtsweg veilig, bewoners terug naar huis

Algemeen

HILVERSUM - In een woning aan de Johannes Geradtsweg is zaterdag een zelfgemaakte bom gevonden. In een straal van 50 meter werden woningen ontruimd. Vlak voor middernacht werd het sein veilig gegeven en konden de bewoners weer naar huis.

Het explosief werd aangetroffen toen de politie een man wilde aanhouden voor een openstaande boete. Deze persoon was niet in de woning, wel twee anderen. De agenten zagen drugsgerelateerde zaken en verderop een verdacht pakket. Uit voorzorg zijn de omliggende woningen ontruimd en kwamen bomexperts (EOD) ter plaatse. Zo'n 50 tot 60 personen werden opgevangen in het buurtcentrum Noord aan de Lopes Diaslaan. 

Volgens de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gaat het om een zelfgemaakt explosief. Het is door de EOD uit de woning gehaald en op een afgelegen plek tot ontploffing gebracht. Nadat de woning verder onderzocht was - en er geen gevaar meer bleek - mochten de buurtbewoners weer terug naar hun huizen.

In de woning werden meerdere drugsgerelateerde goederen aangetroffen, hennep en mogelijk andere drugs. Ook werden tijdens de zoeking meerdere goederen in beslag genomen voor nader onderzoek. De twee personen die in de woning aanwezig waren, zijn direct aangehouden. Het zijn twee mannen van Poolse afkomst: een 36-jarige Hilversummer en een 49-jarige Bussumer. Zo meldt de politie. Het onderzoek loopt nog. 

Zwaar
Uit wat mensen die bij de ontruiming betrokken waren vertellen, kan worden opgemaakt dat het vermoedelijk gaat om een zwaar explosief. De bom zou onder meer hebben bestaan uit twee stalen cilinders die aan elkaar waren gezet. Ook zou er veel cash geld in de woning zijn aangetroffen. 

Bij dezelfde woning vlogen begin september twee auto's in brand. De politie houdt in die zaak rekening met brandstichting.

Uit de krant