Afbeelding

Aan de slag met zorg in de eigen buurt

Algemeen

HILVERSUM - Treurig kijkt mevrouw De Wit uit het raam. Weer een lange stille dag. Haar thuishulp is net geweest. Duurt een week voordat ze weer komt. Haar hulp heeft steeds minder tijd om bij mevrouw De Wit te zijn. Bezuinigingen, hè. "Het schrijnende geval van deze mevrouw is een van de vele", weet Wim van Oudheusden van BuroOudKomers. Deze sociaal ondernemer bedacht een plan dat een oplossing kan bieden aan de groeiende groep ouderen.

In de koffieruimte van wijkcentrum Lopes Dias zit Van Oudheusden ontspannen achter zijn laptop te werken. De dames van de yogaclub schuiven gezellig pratend achter hem aan tafel en nemen het leven door. Van Oudheusden glimlacht. De yogadames kunnen zichzelf nog bedruipen, gelukkig wel, maar veel andere ouderen kunnen dat niet.

"En het wordt steeds erger", weet de Hilversummer. "Kinderen hebben geen tijd meer voor hun ouders; die zijn druk met werk en andere zaken en op de thuishulp wordt gekort. Maar liefst 40 procent. Dat houdt in dat een thuishulp gemiddeld bijna de helft minder kan doen. En we weten allemaal dat het voor ouderen niet alleen maar gaat om het stofzuigen of ramenlappen, maar vooral om het kletspraatje dat je maakt. Even je hart luchten, je verhaal aan iemand kunnen vertellen, is net zo belangrijk."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant