Afbeelding

Jonge restaurateur opent zaterdag atelier in Hilversum

Algemeen

HILVERSUM – De 24-jarige Remco Ockhuijsen opent op 28 februari als jongste restaurateur van Nederland zijn eigen atelier in Hilversum. Na jaren van studie en werken heeft hij zich ontwikkeld tot Boulle-specialist.

Blaricummer Remco Ockhuijsen zat als kind altijd al te puzzelen. Dat komt nu goed van pas. Hij wist altijd al dat hij met hout wilde gaan werken en is daar volledig voor gegaan. Na zijn opleiding als meubelmaker, meubelontwerper en restaurateur in Amsterdam is hij overgegaan op, zoals hij zelf zegt "het fijnere werk". Voor zijn stage vertrok hij naar Ierland en heeft daar het vak echt leren kennen. "Daar gaan ze veel bewuster om met cultureel erfgoed. Zij beschermen en restaureren beter", aldus Ockhuijsen.

Hij specialiseerde zich in de Boulle-Marqueterie inlegtechniek. Deze techniek is ontwikkeld door André-Charles Boulle. Eikenhouten kasten en bureaus werden belijmd met uitgezaagd ebbenhout, schildpad en ivoor (nu illegaal), parelmoer, koper en nog meer. Ter bescherming werden de hoekstukken voorzien van verguld bronzen beslag. In heel Nederland zijn er slechts drie specialisten op dit gebied, waarvan Ockhuijsen de jongste is. Het puzzelen dat hij als kind al deed, komt hier dus goed van pas.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant