Foto Ben Kleyn / Wiki Commons
Foto Ben Kleyn / Wiki Commons

Arnon Grunberg bij 4 mei-herdenking

Algemeen

HILVERSUM - De vierde Bill Minco-lezing wordt dit jaar gehouden door schrijver Arnon Grunberg. Naar aanleiding van het net verschenen boek van zijn moeder met haar oorlogsherinneringen vertelt hij over ooggetuigenverslagen en literaire verslagen uit de kampen.

De Bill Minco-lezing, genoemd naar de bekende Hilversumse verzetsstrijder, is een vast onderdeel van de 4 mei-ceremonie in Hilversum.

Gedicht en muziek
Mieke van Zonneveld (winnares Turing Gedichtenwedstrijd 2014) schrijft speciaal voor deze gelegenheid een gedicht dat zij ook voordraagt. De jonge Hilversumse violiste Noa Wildschut en haar oom Yoram Ish-Hurwitz verzorgen de muzikale omlijsting van de herdenkingsbijeenkomst.

Gooiland
Vanwege de steeds groter wordende belangstelling is de 4 mei-herdenkingsbijeenkomst dit jaar in Gooiland en niet in het Raadhuis.

Programma 4 mei
Het thema van de dodenherdenking is 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst'. Burgemeester Pieter Broertjes zal in zijn toespraak stilstaan bij oud-wethouder en SDAP-raadslid David Lopes Dias die op 10 juli 1942 in concentratiekamp Mauthausen op 57-jarige leeftijd overleed. De aanvang van de herdenkingsbijeenkomst is om 18.30 uur in Gooiland. Iedereen is welkom.

Stille tocht
Om 19.30 uur begint de stille tocht van Gooiland naar het Rosarium. Iedereen die wil meelopen, is van harte uitgenodigd. Om 20.00 uur is de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het monument in het Rosarium.

Daarna volgt het defilé onder muzikale begeleiding van De Politiekapel Excelsior. Scoutinggroep Zuiderkruis Hilversum helpt bij de uitvoering van de herdenking.

Uit de krant