Het Lucentterrein.
Het Lucentterrein.

College heeft drie locaties voor sociale huurwoningen op het oog

Algemeen

HILVERSUM - De roep om sociale woningbouw en meer betaalbare woningen in de regio is groot. Zo ook in Hilversum, waar politieke partijen blijven hameren op dit soort huizen. Het college van burgemeester en wethouders heeft drie locaties op het oog waar zij in principe 174 sociale woningen wil gaan realiseren in samenspraak met de woningbouwcorporaties.

Dat Hilversum naar realisatie van extra sociale huurwoningen zou kijken, was bekend. Dat is immers een van de afspraken in het coalitieakkoord en de Sternota. In laatstgenoemde nota staan de vijf belangrijkste beleidsambities van het gemeentebestuur. De afspraak is om te zorgen voor honderd extra woningen. Daar gaat het college ruimschoots overheen in het huidige voornemen. In overleg met de corporaties zijn drie potentiële locaties gevonden in Hilversum, waar in totaal 174 sociale huurwoningen kunnen komen te staan.

Doorbraak
Verantwoordelijk wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok is daarmee in haar nopjes. Ook omdat dit een doorbraak is op dit gebied. Volgens de CDA-vrouw blijven de corporaties vaak hangen bij huurwoningen van 700 euro en is er te weinig aanbod voor het lage segment (tot 550 euro). Hilversum hoopt met dit voornemen een stap in de goede richting te hebben gezet.

Dasselaarstraat
Op het Lucentterrein kunnen minimaal 105 sociale huurwoningen komen. Dit project is in handen van de Alliantie. Van Vroonhoven voorziet hier vooral in huizen voor starters: betaalbare maisonnettes. De Alliantie is ook verantwoordelijk voor de herstructurering van de portiekwoningen in Noord. Daar zouden zeventien woningen gerealiseerd kunnen worden. Het is alleen nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de huidige huizen op de Dasselaarstraat, Erfgooiersstraat en Van Dijkstraat. Wordt het sloop en nieuwbouw of worden de woningen gerenoveerd? Hierover moet de corporatie nog overeenstemming bereiken met de huurders. Afhankelijk van de uitkomst kunnen de zeventien geplande woningen er in Noord komen.

Een torenflat in Kerkelanden, naast flat Kerkelanden, is de derde potentiële plaats. Het Gooi en Omstreken kan hier in totaal 52 sociale huurwoningen realiseren. De grond is eigendom van de gemeente Hilversum.

Uit de krant