Afbeelding

Verbazing over conclusie vervroegde evaluatie in Electrobuurt

Algemeen

HILVERSUM – Dat de gemeente ineens 80 extra parkeervergunningen kan verstrekken in het proefgebied van de Electrobuurt heeft bij sommige bewoners de wenkbrauwen doen fronsen. Op deze voortvarendheid was niet gerekend, omdat de buurtbewoners immers in de veronderstelling waren dat er pas na een half jaar een evaluatie van de parkeerreguleringsproef zou plaatsvinden.

"Met grote verbazing heb ik kennis genomen van de inhoud van uw schrijven, omdat de buurt is toegezegd dat er pas in oktober een evaluatie van de proef zou worden gedaan", zo meldt Paul Steinpatz, lid van team Bakkerstraat, over de conclusie van een vervroegde inventarisatie meer vergunningen te verstrekken. "Als uw vaststelling klopt, waarover ik mijn twijfels heb, dan is de grond waarop de beslissing is genomen om de proef te starten wel weggeslagen", vervolgt hij.

Steinpatz woont net buiten het gebied van het betaald parkeren. In zijn brief aan de gemeente geeft hij aan zelf regelmatig tijdens de proef in de buurt te hebben gekeken. Hij deelt de conclusie van Hilversum niet. Volgens hem is er overdag inderdaad plek genoeg in de wijk, maar zeker 's avonds zijn de vrije plekken te verwaarlozen.

Tellingen
Als antwoord op zijn schrijven krijgt de Hilversummer dat meerdere bewoners al voor de proef kenbaar hadden gemaakt twee parkeervergunningen te willen hebben. Uit de parkeertellingen is gebleken dat er tijdens gereguleerde uren meer dan genoeg ruimte is om deze tweede vergunningen te gaan verstrekken. De gemeente erkent dat het in de avonduren drukker wordt, maar stelt dat de uitgifte van de 80 extra vergunningen niet gaat zorgen voor een verdringingseffect in het vrije gebied. De parkeerplaatsen worden nu effectiever gebruikt.

Invoering
In de onlangs verstuurde brief gaf de gemeente al aan dat een van de uitgangspunten van de proef was om na het eerste kwartaal te bekijken of het mogelijk was tweede vergunningen te kunnen gaan uitgeven. Dat was afhankelijk van hoeveel parkeerruimte er vrijkwam na invoering van de veelbesproken proef.

Tijdelijk
Het vergunningenbesluit heeft het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 30 juni genomen. Sinds 1 mei geldt in deze wijk parkeerregulering. De Hilversumse gemeenteraad ging in april akkoord met de tijdelijke invoering van betaald parkeren met medegebruik van vergunninghouders in deze Hilversumse buurt. Er is afgesproken dat de proef met parkeerregulering twee jaar duurt. Na zes maanden is het inderdaad de bedoeling de zaak goed onder de loep te nemen.

Uit de krant