Afbeelding

Hilversumse begroting over een geheel andere boeg

Algemeen

HILVERSUM - Dik, log en onleesbaar zouden nu tot het verleden moeten behoren. Hilversum heeft de begroting in een geheel ander jasje gegoten. Niet alleen is het boek dunner, maar de aanpak van het jaarlijkse document is compleet anders dan hiervoor. De benadering is binnenstebuiten gekeerd.

Dit jaar is er niet langer sprake van input van onderop. Nu is gekozen voor een zogeheten topdown-aanpak. "We hebben eerst op politiek-bestuurlijk niveau prioriteiten gesteld", aldus wethouder Wimar Jaeger van Financiën. De begroting is compacter gemaakt: van 16 programma's naar 5. Dat zijn Wonen en Leven, Zorg, Werken, Bestuur en Financiën. Aan deze thema's zijn ambities geplakt die het gemeentebestuur hoopt te realiseren.

To the point
Organisatorisch heeft deze nieuwe benadering veel voeten in de aarde gehad, zo beaamt wethouder Wimar Jaeger van Financiën. Daar is veel tijd en aandacht in gaan zitten, want de begroting is nu korter en bondiger. Dat betekent duidelijke prioriteiten stellen en meer 'to the point' zijn bij het opschrijven. Zo is de begroting geen onbegrijpelijk en dik boekwerk meer van dik 300 bladzijdes, maar is het nu een tachtig pagina's tellend document.

Nieuwe stijl
Vorig jaar publiceerde de Rekeningencommissie diverse aanbevelingen in het rapport 'Het verhaal achter de cijfers' om de Hilversumse begroting toegankelijker te maken. Dit document, het jaarlijkse huishoudboekje van de gemeente, moet ook begrijpelijk zijn voor de inwoners, bedrijven en andere instellingen en niet alleen voor specialisten. "Om de belangrijkste politieke speerpunten dichter bij deze groepen te krijgen, is het vergroten van de toegankelijkheid essentieel", liet de commissie vorig jaar weten. Deze commissie, die de opdracht had gekregen van de gemeenteraad, pleitte voor een begroting nieuwe stijl.

Effecten
Dit is goed in de oren geknoopt. "De eerste stap naar een nieuwe begroting is gezet, maar we zijn er nog niet. Het meten van effecten moet nog beter. De financiële vertaalslag naar prestaties en activiteit moet volgend jaar verbeterd zijn", aldus de D66'er.

Vaste lasten
Volgens Jaeger staat er veel goed nieuws in de begroting. De vaste lasten dalen heel licht, de schuldenpositie van de gemeente wordt iets verlicht, er is structurele ruimte gecreëerd om te kunnen investeren in de stad en in 2016 heeft Hilversum een overschot van 1,8 miljoen euro. Hoe de begroting er precies uitziet en wat de ambities zijn van het college wordt woensdag 14 oktober duidelijk. Burgemeester en wethouders presenteren dan de begroting vanaf 18.00 uur in het Muziekcentrum voor de Omroep aan de Heuvellaan 33.

Uit de krant