Afbeelding

'Hilversum vergrijst niet, maar vergroent juist'

Algemeen

HILVERSUM - Het beeld is er dat veel jonge mensen Hilversum verlaten om in een studentenstad als Amsterdam of Utrecht te werken aan hun professionele toekomst. Ze waaieren uit en keren weer terug naar de plek waar ze opgegroeid zijn als ze gesetteld zijn. De rust en de schaal van Hilversum spreekt veel jonge ouders aan. Maar het beeld dat een hele generatie zijn biezen pakt als het studietijd is, klopt niet. Als enige gemeente in de Gooi en Vechtstreek verjongt Hilversum juist, zo wijzen de cijfers uit.

Wethouder Wimar Jaeger sprak tijdens de presentatie van de begroting over de verloren generatie. Hij zei dit in de context van het pimpen van de Media Campus. "Het is niet zo dat jongeren massaal wegtrekken uit Hilversum. Dat blijkt ook uit de cijfers", reageert de D66'er. "Waar het mij om gaat is dat we geen studentenpopulatie hebben. Voor zover we al studenten hebben zijn het forensstudenten, die alleen (master)classes volgen. Het zou mooi zijn als die zich hier ook zouden gaan vestigen. Dat geeft reuring en levendigheid in de stad. Als mediastad wil je aantrekkelijk zijn voor talent en innovatie."

Uitgaan
Om studenten hier naartoe te krijgen, moet je ze als gemeente ook wat te bieden hebben. Denk aan het uitgaansgebied, maar ook aan woningen. De gemeente heeft geen integraal beleid om studenten hier te accommoderen. "We grijpen wel kansen die zich op verschillende terreinen voordoen voor jongeren, zoals cultuur, onderwijs en wonen", klinkt het uit het raadhuis.

Positief saldo
Het is niet de bedoeling dat Hilversum zich gaat mengen in de strijd om de studenten. Amsterdam en Utrecht zijn daar te grote magneten voor. Vanuit heel Nederland is een verhuisstroom waarneembaar naar deze steden. "De Gooi- en Vechtstreek is overigens de enige regio die per saldo geen inwoners verliest aan Amsterdam. Als je inzoomt op de jongeren dan zien we in Hilversum, in tegenstelling tot de andere gemeenten in het Gooi, geen uitstroom, maar juist een positief saldo. Hilversum vergrijst niet langer, maar vergroent", stelt CDA-wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant