Foto's: Bastiaan Miché
Foto's: Bastiaan Miché

Meer doen aan het verkeersbewustzijn

Algemeen

HILVERSUM - Veiligheid rond scholen staat hoog op de agenda van de gemeente. Sinds vorig jaar maart loopt de campagne 'Veilig naar School'. Doel hiervan is de verkeerssituatie verbeteren bij zestien Hilversumse scholen en weggebruikers meer bewust maken van hun gedrag in het verkeer. Naast de gemeentelijke aandacht pakt Christelijke Brede Basisschool Avonturijn het breed aan met een jaar vol verkeersprojecten.

"We laten het thema verkeer het hele jaar door terugkomen. Dat verspreiden we over meerdere weken", meldt schooldirecteur Ellen van Dorssen. "Vorige week hebben we een schoolbreed project geopend waar ook de wijkagent bij aanwezig was. Met bijzondere vervoermiddelen reden we over het schoolplein. Ik zelf liep rond met een rollator. Ineens kwam de wijkagent tevoorschijn en verklaarde het nieuwe verkeersproject, dat twee weken duurt, voor geopend."

Lange adem
Alles draait om het bewustzijn vergroten bij de verkeersdeelnemers. Dat moet uiteindelijk leiden tot gedragsverandering. Van Dorssen realiseert zich dat dit laatste een proces is van de lange adem. Om die doelstelling te bereiken is meer nodig dan een handtekening zetten onder een convenant. Avonturijn trekt op met de gemeente, ouders, leerlingen en de wijk. En in alle groepen passeert het thema verkeer regelmatig de revue.

Rap
Zo ook in groep 7. Iuri en Semmi hebben een rap geschreven over het verkeer. Maylika en Lidya hebben een maquette gemaakt van een stoplicht en een 3D-rotonde. Het zebrapad ontbreekt nog. Nu zij ook de wijk in zijn geweest om eens goed te kijken naar de verkeersveiligheid op de Larenseweg en Eemnesserweg ziet het kwartet dat er rondom de school nog veel te verbeteren is.


Lees verder in de digitale editie

Uit de krant