Afbeelding

Programma herdenking 4 mei

Algemeen

HILVERSUM - De vijfde Bill Minco-lezing wordt dit jaar gehouden door Nine Nooter. Nooter was 25 jaar verbonden aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarvan 18 jaar als directeur. De Bill Minco-lezing, genoemd naar de bekende verzetsstrijder en oud-Hilversums gemeenteraadslid en wethouder, is een vast onderdeel van de 4 meiherdenking in Hilversum.

Nooter zal in haar lezing onder andere ingaan op de vriendschap tussen haar en Bill Minco en de gebeurtenissen in Minco's leven gedurende de oorlog. "Ik leerde Bill kennen in mijn werk bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij zat acht jaar in het bestuur. We hebben samen veel gesproken. Er is een dierbare vriendschap ontstaan, die we vast hebben gehouden tot 5 mei 2006, de dag waarop hij overleed", aldus Nooter.

Thema lezing
"Als onze vrijheid op de proef wordt gesteld, moeten we haar nog steviger omarmen." Dat stelt politiek filosoof Tamar de Waal in haar essay 'De vrijheid omarmd'. Dit is tevens het thema van de herdenking in Hilversum dit jaar. Burgemeester Pieter Broertjes zal in zijn toespraak stilstaan bij de heldhaftige activiteiten van zes Hilversummers tijdens de Duitse bezetting: Christiaan ten Boom, Pieter van Dijk, Jan Dirk Janssen, Gijs van Strijland, Jan Stroes en Anton van der Wel. Zij hielpen onderduikers en brachten vluchtelingen in veiligheid.

Kersverse stadsdichter Robert Grijsen maakt voor het eerst deel uit van de herdenkingsbijeenkomst, die dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt in Theater Gooiland. Hij draagt een gedicht voor dat speciaal voor de 4 meiherdenking is gemaakt. De jonge Hilversumse violiste Noa Wildschut en haar oom Yoram Ish-Hurwitz verzorgen dit jaar wederom de muzikale omlijsting van de herdenkingsbijeenkomst.

Programma 4 mei 2016
De aanvang van de herdenkingsbijeenkomst is 18.30 uur in Theater Gooiland, inloop is vanaf 18.00 uur. Iedereen is welkom. Om 19.30 uur begint de stille tocht van Theater Gooiland naar het Rosarium. Iedereen die wil meelopen, is van harte uitgenodigd.

Om 20.00 uur herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het monument in het Rosarium. Om 19.58 uur wordt het 'signaal Taptoe' geblazen door politiekorps Excelsior. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte. Daarna volgt het defilé onder muzikale begeleiding van De Politiekorps Excelsior. Scoutinggroep Zuiderkruis Hilversum helpt bij de uitvoering van de herdenking.

Uit de krant