Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Van Hellemond al tachtig jaar een sporthonk voor Hilversummers

Algemeen

HILVERSUM - "Het leuke is dat wij nu klanten hebben die zeggen dat hun moeder ook sportte of dat zij net zoals hun dochter ook zwemles hebben gehad van oma Van Hellemond", geeft Pascale van Hellemond aan. Verschillende generaties Hilversummers werkten en werken aan hun fitheid bij de sportschool, die komend weekend uitgebreid stilstaat bij een mijlpaal: het tachtigjarig jubileum van het familiebedrijf wordt gevierd.

Bij aankomst bij de vestiging aan de Johan de Wittstraat is meteen duidelijk dat er wat op stapel staat. Oranje en witte ballonnen zijn netjes gerangschikt achter de ramen van de sportschool. Aan de wanden hangen de foto's van de drie speciale gasten die zaterdag langskomen. Wie snel meer informatie wil hebben over tachtig jaar Van Hellemond Sport kan een blik werpen op de foto's met teksten die er hangen.

Verkopen
"Met tachtig jaar zijn wij een van de oudste sportscholen van Nederland", stelt Pascale. Het avontuur begon in het gebouw aan de Zonnelaan 18. Opa Karel van Hellemond startte op deze locatie in 1936 met bokslessen. Goede lessen verkopen zichzelf, was zijn motto. Dat bleek, want al gauw werd het aanbod uitgebreid met jiujitsu. Tijdens de oorlogsjaren, toen de slogan 'Blijf fit en gezond met Van Hellemond' werd geïntroduceerd, kwamen daar gymnastiek, schermen, tennis en zeillessen bij.

Judogekte
Vanwege de uitbreiding van het aanbod moesten opa en oma op zoek naar een groter pand. De sportschool verhuisde van de Zonnelaan naar het voormalige Wilhelminahotel. Daar vierden zij het tienjarig bestaan. Wie Van Hellemond zegt, zegt ook meteen judo. Dat kwam in de jaren 50 opzetten, zoals het mixed martial arts nu. Door de successen van Anton Geesink ontstond een ware judogekte. Door deze groei was de nieuwe locatie alweer te klein. In de jaren 60 opende Van Hellemond een filiaal in Naarden en sportten de leden al enige tijd in het pand aan de Johan de Wittstraat.

Koningshuis
In 1980 nam zoon Jack het bedrijf over. Hij introduceerde onder meer het conditiefitness in het Gooi. "Dat bleek een overweldigend succes", zo constateren zijn kinderen, Pascale en Karel, nu. De drievoudig Nederlands kampioen heeft karatelessen gegeven. Maar ook zijn judolessen vielen in de smaak. Zo heeft hij de prinsen Alexander, Constatijn en Friso de kneepjes van de sport geleerd.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant