Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Broertjes: 'Ik wil nog niet weg uit Hilversum'

Algemeen

HILVERSUM - Twijfel is er absoluut geweest. Vooral tijdens de turbulente tijd van de vluchtelingencrisis heeft Pieter Broertjes gedacht om de burgemeestersketen aan het einde van zijn termijn voorgoed terug te geven. Maar de positieve zaken overheersen. Hij heeft het ambt, dat hem goed bevalt, steeds beter onder de knie, wil bepaalde dossiers graag verder vorm kunnen geven en ook zijn vrouw is akkoord als hij er nog een termijn aan vastplakt. De burgemeester wil nog niet weg uit Hilversum en heeft besloten op te gaan voor een herbenoeming.

Broertjes ziet een tweede termijn als burgemeester wel zitten. Dat heeft hij op donderdag 22 september kenbaar gemaakt in een gesprek met Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland. Hiermee is de herbenoemingsprocedure van start gegaan.

Buigen
De eerste periode van de voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant loopt af op 1 juli 2017. In de komende maanden gaan het presidium en de gemeenteraad zich buigen over een tweede termijn van de huidige burgemeester.

Zij-instromer
In de eerste termijn heeft Broertjes het ambt van burgemeester zich eigen moeten maken. Als politiek zij-instromer, zoals hij het omschrijft, heeft hij moeten wennen aan zijn nieuwe functie. Hilversum was in 2011 op zoek naar iemand met een frisse blik en een persoon die zijn weg weet binnen de wereld van de media.

Buitenkant
"Ik kijk er toch vanuit de buitenkant naar. Die frisse blik heb ik kunnen behouden. Dat komt omdat ik normen en waarden heb meegekregen in mijn vorige werk. Ik ben opgehouden dat te verbergen. Mijn atypische manier van werken wordt gewaardeerd binnen de familie hier. Ik hoor geregeld dat ik dingen anders doe dan ze gewoon zijn", aldus Broertjes.

Ambitieniveau
"Ik wil nog niet weg uit Hilversum", zegt Broertjes stellig. "Er is een leuk college. Het ambitieniveau van het gemeentebestuur en de gemeenteraad is zo stimulerend dat ik wil blijven."

Passant
Zeggen dat zijn werk niet af is, gaat hem te ver. Broertjes zegt net als eenieder een passant te zijn, maar wil graag verder met bepaalde vraagstukken waarmee hij zich de afgelopen jaren bezig heeft gehouden. Dossiers als de aanpak van de veiligheid, de ontwikkeling van de mediastad, de ambitie van de sterke buurten en de regio-ontwikkeling heeft hij mede in de steigers gezet.

Uitbouwen
De tijd om uit te bouwen komt eraan. "Het zou zonde zijn als ik nu zeg: jongens, ik ga ervandoor. Dan moet er weer iemand anders komen. Nu kan ik op die vlakken de vormgeving op een positieve manier beïnvloeden", klinkt zijn toelichting.

71 jaar
Als hij wordt herbenoemd, dan is dat voor een periode van zes jaar. In 2023 is Broertjes 71, terwijl de pensioengerechtigde leeftijd van de burgemeester ligt op zeventig jaar. Het is maar de vraag of hij dan de hele tweede rit uitzit.

Procedure
De herbenoemingsprocedure kost veel tijd. Donderdag 1 december begint het proces. Dan gaat de fractievoorzitter naar Remkes toe. Broertjes praat zelf met de vertrouwenscommissie, een delegatie van de gemeenteraad. Deze commissie gaat vervolgens aan de slag met een verslag van bevindingen. Dit gaat dan naar de raad en hierin staat het voorstel de burgemeester wel of niet voor te dragen bij de minister voor herbenoeming.

Uit de krant