Ook bij mensen in de buurt moet straks een omslag bewerkstelligd worden, zei VVD'er Haitske van de Linde. Foto: Bastiaan Miché
Ook bij mensen in de buurt moet straks een omslag bewerkstelligd worden, zei VVD'er Haitske van de Linde. Foto: Bastiaan Miché

'Verantwoordelijkheid gaat verder dan eigen tuin'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Als het raadhuis meer naar de buurten toekomt, dan moeten de wijkbewoners ook een stap richting de gemeente zetten. De door Hilversum gewenste nieuwe buurtgerichte aanpak is tweerichtingsverkeer. De gemeente mag dan best iets terugverwachten als buurten straks bijvoorbeeld over hun eigen groen, buurthuis en agenda gaan.

Dat is de mening van de VVD. Haitske van de Linde sprak tijdens de behandeling van de nota 'Buurtgericht leven: leve de buurt' uit dat er ook een inspanning mag worden verwacht van de Hilversummer. "Mensen moeten zich realiseren dat ze een grote verantwoordelijkheid hebben die verder gaat dan hun eigen tuin", aldus de politica.

NIMBY-effect
Zij vervolgde: "We hebben verschillende soorten buurten: sterk en zwak. Mensen moeten gaan denken: 'We moeten er wat aan gaan doen in plaats van wat gebeurt eraan?' Dat betekent dat er ook bij mensen in de buurt een omslag bewerkstelligd moet worden en niet alleen bij de gemeente en de ambtenaren. In de basis moeten we ook de rol van de inwoner aankaarten. Het NIMBY-effect is niet de houding waar je de buurt mee versterkt."

Binnenstebuiten
Met het buurtgericht werken wil de gemeente de buurt meer aan het woord laten en de eigen agenda laten bepalen. Met deze nieuwe methode zegt wethouder Arjo Klamer van Buurten het raadhuis binnenstebuiten te keren. De andere opstelling en werkwijze vraagt veel van ambtenaren en bestuurders. Hij ziet dat er al een omslag gaande is binnen het raadhuis.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant