Hanke Wiegand (links) en Mirjam Slot zijn blij met de samenwerking tussen het Roland Holst en het museum. Foto: Bastiaan Miché
Hanke Wiegand (links) en Mirjam Slot zijn blij met de samenwerking tussen het Roland Holst en het museum. Foto: Bastiaan Miché

Museum Hilversum als klaslokaal

Algemeen

HILVERSUM - Het klaslokaal fungeert al enige tijd niet meer als de enige plek waar leerlingen hun lessen volgen. Steeds vaker gaan scholieren erop uit om te leren en te ontdekken. Mede door de digitalisering groeit deze ontwikkeling. Zo kunnen Hilversumse basis- en middelbare scholen al jaren terecht in Museum Hilversum, dat dan fungeert als klaslokaal en ontmoetingsplek.

De culturele instelling biedt al jaren educatieve programma's aan op het gebied van fotografie en mediakunst. Beeld en film sluit volgens Hanke Wiegand, docente Culturele en Kunstzinnige Vorming op het Adriaan Roland Holst College, juist heel goed aan bij de jeugd.

Context
"Zij zijn de hele dag bezig met het maken van selfies, foto's en filmpjes. Qua vorm spreekt het aanbod van het museum ze zeker aan. Als je de nieuwe media in het museum in context plaatst met Hilversum mediastad dan heb je voor jongeren echt een interessante combinatie te pakken", aldus de lerares.

Zilveren Camera Junior
Momenteel springt het museum hierop in met de fotowedstrijd 'Canon Zilveren Camera Junior'. Leerlingen krijgen rondleidingen, volgen workshops en brengen een bezoek aan de Zilveren Camera expositie, die nog tot en met zondag 12 maart te zien is. Voor het museum is dit een goede gelegenheid om de jongeren met andere ogen naar fotografie en media-uitingen te laten kijken en met ze in gesprek te gaan wat ze zien, zo vertelt projectleider van het museum, Mirjam Slot.

Geert Wilders
"Het is een gesprek in vragende vorm. Wat is nieuws? Kun je nog onbevooroordeeld naar een foto van Geert Wilders kijken? Wat doet de fotoserie over de rechtszaak van Yuri van Gelder met je? Het zit veel meer op het filosofische vlak", aldus Slot.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant