Van linksaf: Rebekka Timmer, Juri Sampieri Bjornsson, Jerry Braaksma en Hans Verheij zetten zich in voor LHBTI-emancipatie. Foto : Bastiaan Miché
Van linksaf: Rebekka Timmer, Juri Sampieri Bjornsson, Jerry Braaksma en Hans Verheij zetten zich in voor LHBTI-emancipatie. Foto : Bastiaan Miché

Meer tolerantie LHBTI-groep in Hilversum

Mensen

HILVERSUM - Nederland staat wel bekend als het meest progressieve land van de wereld. Maar lang niet iedereen proeft de tolerantie. Voorbeeld daarvan is de LHBTI-groep. Deze niet-heteroseksuelen voelen zich vaker respectloos behandeld. In Hilversum wordt nu gekeken hoe de situatie voor deze groep hier is en hoe dat beter kan. "Met ons idee van Hilversum-plus willen we Hilversum opener en transparanter maken", aldus Juri Sampieri Bjornsson.

Voor de duidelijkheid: LHBTI staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekseconditie. In totaal is meer dan 6,4 procent van de Nederlandse bevolking LHBTI'er. Uit cijfers van CBS blijkt dat deze groep vaker slachtoffer is van criminaliteit en meer gediscrimineerd wordt. Qua acceptatie en tolerantie is daar nog werk te verrichten.

Handschoen
Die handschoen heeft Sampieri, fractiemedewerker van de SP, opgepikt. Hij werd getriggerd door een korte alinea in het integraal veiligheidsplan 2015-2018. Hierin las hij dat het voor de gemeente onacceptabel is dat er gediscrimineerd wordt op basis van geaardheid en dat daar ook maatregelen tegen genomen worden.

Regenbooggemeente
Dat leidde in november tot een motie van de SP en Hart voor Hilversum. Hierin droegen zij het college van burgemeester en wethouders op om in het derde kwartaal van 2017 te komen met emancipatiebeleid voor deze groep en dat Hilversum zich aansluit bij het convenant Regenbooggemeenten. Nadat burgemeester Pieter Broertjes had toegezegd te gaan voor de status van Regenbooggemeente werd de motie aangehouden.

Duurzaam
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen tekende in oktober 2014 met 42 gemeenten het convenant Regenboogsteden. Hierin verklaren de deelnemers de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van de LHBTI-gemeenschap te verbeteren. Volgens Movisie, het landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein, hebben de inmiddels 46 gemeenten de aandacht voor de LHBTI-emancipatie duurzaam verankerd in hun lokale beleid.

Onlinevragenlijst
Om een goed beeld te kunnen geven van de situatie in Hilversum doet Sampieri onderzoek. Er is een onlinevragenlijst samengesteld waarin onder meer wordt gevraagd naar het veiligheidsgevoel. De SP'er krijgt hierbij steun van Jerry Braaksma (Hart voor Hilversum), Rebekka Timmer (SP-lid) en Hans Verheij (D66-fractiemedewerker).

Imago
Aandacht hiervoor is echt nodig, bevestigt Sampieri. "Toen ik met het onderzoek begon had ik een ander beeld. Ik heb verhalen gehoord hoe het er eigenlijk aan toe gaat. Dan gaat het niet goed. We hebben wel het imago van progressief land, maar uit de verhalen en ervaringen blijkt dat het noodzakelijk is dat er wordt gewerkt aan tolerantie", laat de SP-fractiemedewerker weten.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant