Komt er meer winkeltijd in Hilversum? Foto: Bastiaan Miché
Komt er meer winkeltijd in Hilversum? Foto: Bastiaan Miché

Gaan winkeldeuren iedere zondag open?

Bedrijven

HILVERSUM - Verruiming van de koopzondagen staat hoog op het prioriteitenlijstje van de ondernemers in het centrum. Centrummanager Kjeld Vosjan van Stichting Centrum Hilversum gaf dat vorig jaar al aan. Nu lijkt het erop dat de winkeliers krijgen wat ze willen. Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om de winkeltijdenverordening aan te passen. Onderdeel daarvan is dat de winkels in het centrum iedere zondag open mogen.

De gemeente is bereid meer ruimte te geven aan ondernemers. Daar zit wel een voorwaarde aan vast. Er moet een goede balans zijn tussen leefbaarheid en levendigheid en er moet aandacht zijn voor de zondagrust, zo geeft het gemeentebestuur duidelijk aan.

Zelf bepalen
Met de mogelijke verruiming van de winkeltijden wil het college tegemoetkomen aan Centrum Hilversum én ondernemers van buiten het centrum, net zoals de gemeente dat eerder al deed door strengere ventregels op te stellen. De ondernemers willen zelf kunnen bepalen of zij op zondag tussen 12.00 en 20.00 uur de deuren van hun winkel opengooien. Nu is er in het centrum sprake van elf reguliere koopzondagen.

Eerlijk speelveld
Dat de winkels op zondag nauwelijks open zijn is niet meer van deze tijd, redeneren de ondernemers. Het college wil dit mogelijk maken en een eerlijk speelveld creëren tussen kleinere ondernemers, zoals bakkers en bloemisten, en supermarkten. Nu mogen alleen de supermarkten open zijn en is er één keer in de maand een koopzondag in het centrum.

Uitwijken
Daarnaast hebben steden als Almere en Amersfoort er al eerder voor gekozen de zondag geheel vrij te geven. Hilversummers of andere bezoekers hoeven dan niet meer uit te wijken, maar kunnen hun inkopen doen in hun eigen woonplaats.
Lees verder in de digitale editie

Uit de krant