Tijdens de kaartmiddag worden er verschillende spellen gespeeld.
Tijdens de kaartmiddag worden er verschillende spellen gespeeld. Foto: Bastiaan Miché

'Deze mensen zijn blij dat ze er even uit zijn en kunnen kletsen met elkaar'

Buurt / wijk

HILVERSUM - De Gooi en Eembode/Hilversums Nieuws gaat deze zomer langs bij enkele activiteiten die door de brand in de Lelie naar een andere locatie moesten uitwijken. "Alles was weg: de prijzen, de kaarten, zelfs de paaseitjes."

Aan het woord is Sylvia Majoor, de vrijwilligster die wekelijks de kaartmiddag voor ouderen organiseert. Ook zij lijkt nauwelijks nog te zijn bijgekomen van de brand die eind maart een einde maakte aan het wijkcentrum in Hilversum-Zuid waar zo veel mensen zich thuis voelden. "Ik mis de Lelie wel", zegt ze. "Daar had je de sleutel en kon je zelf de koffie zetten en de stoelen klaar zetten. Nu moet je wachten totdat we erin kunnen."

En dat is in de Egelantier, het iets verderop gelegen zorgcentrum waar de vooral oudere deelnemers van de kaartmiddag vrij snel terecht konden. "We zaten hier binnen twee weken", kijkt Majoor terug. "We zijn na de brand overal wezen vragen en het restaurant waar we nu zitten vond het goed. En ik ben blij dat we hier terecht kunnen. Voorlopig kunnen we hier ook blijven. Tot volgend jaar kerst is de planning."

De 57-jarige Majoor, die de kaartmiddag vrijwillig organiseert, is verreweg de jongste van alle aanwezigen op deze donderdagmiddag. "Ik vind het leuk om te doen, je helpt die mensen. Zij zijn blij dat ze er even uit zijn, kunnen even kletsen met elkaar. Het is goed tegen de verveling."

En hoewel de gemiddelde leeftijd hoog is - een enkeling komt met de rollator naar binnen - benadrukt Majoor dat iedereen welkom is. "Sommigen zitten hier al jaren, anderen zijn nieuw. En ja, ook overlijdt er eens iemand. Meestal zitten we hier met een man of vijftien, de meesten komen uit de buurt. En voor 3 euro per maand is dit voor een heleboel mensen goed te doen. Bovendien eten we die contributie weer gezamenlijk op."

Uit de krant