Zwaluwenberg.
Zwaluwenberg. Foto: Dirk Kayaert

Open Monumentendag Hilversum trekt 6500 bezoekers

Cultureel

HILVERSUM - Open Monumentendag trok ook dit jaar in Hilversum weer veel belangstelling. Ruim 6500 mensen brachten afgelopen weekend een bezoek aan de 32 opengestelde monumenten of namen deel aan de speciale wandel- en fietstochten rond het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’.

Vooral druk bezocht was het gerenoveerde hotel Gooiland waar de rondleiding zorgde voor veel enthousiaste reacties. Hotel Gooiland was op vrijdag ook al de locatie voor de officiële opening van de Open Monumentendag door wethouder Nicolien van Vroonhoven.

Veel belangstelling was er ook voor de Avro met ruim 150 bezoekers op zaterdag, Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos met 275 bezoekers, de Zwaluwenberg, de Bibliotheek en de aula van de algemene begraafplaats aan de Bosdrift.

De Avro-studio trok 150 belangstellenden. (Foto: Luuc Jonker)

Net als in voorgaande jaren kwamen er veel gezinnen met kinderen naar de Vituskerk vanwege de torenbeklimming. Datzelfde gold voor het raadhuis, waar ruim 500 bezoekers waaronder veel kinderen, meegingen met een verkorte rondleiding, gevolgd door een torenbeklimming.

Open Monumentendag werd in opdracht van de gemeente georganiseerd door het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in samenwerking met de gemeentelijke afdeling Erfgoed en de historische verenigingen Albertus Perk en Hilversum Pas Op!

Aantrekkingskracht
Opvallend volgens de organisatie was het grote aantal bezoekers van buiten Hilversum. Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het DAC: “Het is goed om te merken dat Hilversum deze aantrekkingskracht heeft met zijn monumenten. Maar ook de enorme belangstelling van inwoners van Hilversum zelf is een stimulans voor zowel organisatoren als voor eigenaren van monumenten en vrijwilligers om zich in te zetten voor het succes van dit weekend.”

Uit de krant