Dennis Avdo is vooral sterk in de powermoves.
Dennis Avdo is vooral sterk in de powermoves. Foto: Bastiaan Miché

Denis Avdo doet een gooi naar het WK breakdance

Mensen

HILVERSUM - Zijn woorden weegt hij zorgvuldig af. In wat hij zegt, is hij stellig. Denis Avdo (25 jaar) is ervan overtuigd: hij gaat zich vandaag, donderdag 2 november, kwalificeren voor het Wereld Kampioenschap breakdance dat zaterdag wordt gehouden in Amsterdam. Als een mantra herhaalt hij het: die plek, die is voor mij. Wat nou als het niet lukt? "Daarvan ga ik niet uit. Maar: dan heb ik het in elk geval geprobeerd en ervaring opgedaan."

Sinds de start in 2004 is de Red Bull BC One World Final een prestigieuze prijs binnen de breakdance. Eerder werd het evenement gehouden in Tokio, Rome en New York en voor het eerst is de finale in Amsterdam. "Nooit wist ik waarvoor ik trainde, waarom ik al die breakdancemoves bedacht en eindeloos oefende. Nu wel. Het was dus voor het dit wereldkampioenschap."

Natuurtalent
Twaalf jaar was hij toen hij bij Everbody's Gym leerde breakdancen. Een natuurtalent was hij niet. "Hard work beats talent. Dat is wat ik deed: hard werken. Oefenen, oefenen tot ik erbij neerviel. Ik liet mijn trainer zien dat ik mezelf wilde ontwikkelen en dat triggerde hem."

Sportschool
Een keer per week trainde hij in de sportschool vlak bij de kleine spoorbomen. Thuis keek hij filmpjes van breakdancers, vooral die steengoede Koreanen hadden zijn aandacht.

Eigen stijl
Fascinerend vond en vindt hij het wereldje. Footwork, freezes, toprock en powermoves zijn de bewegingen van breakdance. Dansers ontwikkelen een eigen stijl en hebben daardoor sterke en minder sterke punten, vertelt Avdo. Zelf is hij vooral sterk in powermoves.

Fitness
Terug naar waar het begon: als twaalfjarige jongen maakte hij een sportschema dat hij dagelijks afwerkte. "Opdrukken, buikspieren en benen trainen. Fitness is de basis van breakdance. Of liever gezegd: fitness is de basis van alle sporten."

Oude Haven
In de Oude Haven oefende hij breakdancemoves. Bleef dat doen. "Het is leuk als je de handstand kan doen, maar een uitdaging wordt het om te spelen met die handstand. Op muziek bijvoorbeeld. Dat maakt het verschil."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant