Het D66-raadslid hoopt dat Hilversum in de toekomst toch wordt aangesloten op het waternetwerk.
Het D66-raadslid hoopt dat Hilversum in de toekomst toch wordt aangesloten op het waternetwerk. Foto: Anne S. de Jong

Niet doorgaan bootjesplan Oude Haven is een 'gemiste kans'

Politiek

HILVERSUM - Terwijl de regio Gooi en Vechtstreek en de provincie Noord-Holland geld en moeite stoppen in het verbeteren van de vaarwegen en de recreatievaart, blijft Hilversum afzijdig in dit verhaal. D66-raadslid Anne S. de Jong betreurt het dat de gemeenteraad niet mee wil gaan in die ontwikkeling. Vorige week woensdagavond kreeg het 'bootjesplan' voor de Oude Haven opnieuw geen meerderheid. Daarmee is het voorstel definitief van tafel.

"Het is jammer", blikt Anne S. de Jong terug. In december 2014 nam hij het initiatief om de Oude Haven nieuw leven in te blazen. Hij stelde voor dat de haven weer goed bereikbaar werd op het waternetwerk. De komst van recreatievaart moest mogelijk worden. Daarom waren er twee aanlegsteigers nodig, zodat in totaal dertig kleine bootjes konden aanmeren.

Toerisme
Maar het plan is afgeschoten, want het voorstel kreeg in de gemeenteraad, net zoals in april, evenveel stemmen voor als tegen.
De Oude Haven blijft intact. Voor De Jong is dat echt een gemiste kans. "Waar het om ging is dat wij Hilversum wilden laten aansluiten op de gebiedsontwikkeling. Recreatie en toerisme zijn regionaal gezien belangrijke aspecten. Daar moeten wij een meer prominente rol in gaan spelen. Het is bijvoorbeeld veelzeggend dat wij geen ambtenaar hebben die zich hiermee bezighoudt", aldus de D66'er.

Nieuw thema
"Wij wilden het gebied van de Oude Haven-Havenstraat, zeg maar de groene boulevard naar het centrum, herbestemmen. Daar wilden we een nieuw thema aan geven. Dat ging niet alleen om meer reuring creëren. Meer toegang voor sporters en gezinnen was onder meer het idee. Kijk naar grote steden zoals New York, Barcelona en Amsterdam. Daar zijn parken ontmoetingscentra. Daar is een enorme dynamiek. Schaadt dat dan de natuur?", vraagt De Jong zich af.

Dynamiek
"Ik vind dat we te weinig doen met dat park. Waarom moeten we dat exclusief houden? Als er meer dynamiek is, krijgt het park meer waarde. Hoe meer waarde en gebeuren, hoe meer geld er vrijkomt voor bijvoorbeeld onderhoud."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant