Anja Wijnands maakt plaats voor de jongere garde in de lokale politiek.
Anja Wijnands maakt plaats voor de jongere garde in de lokale politiek. Foto: Bastiaan Miché

Anja Wijnands (CDA) geeft stokje over aan jongere generatie

Politiek

HILVERSUM Haar groene CDA-bakfiets is na 21 maart gewoon nog te zien in Hilversum. Dat Anja Wijnands na de gemeenteraadsverkiezingen stopt als raadslid betekent niet dat zij geen christendemocraat meer is. Na twintig jaar acht zij de tijd rijp om plaats te maken voor de jongere garde. De laatste maanden rustig afbouwen? Nee, dat komt niet in haar woordenboek voor. "Ik ben nog net zo gedreven als toen", klinkt de Hilversumse stellig.

Het raadswerk geeft haar veel voldoening. Nog altijd geniet Wijnands ervan dat zij lokaal actief mag zijn in de politiek. Verschil maken in de eigen leefomgeving is waardoor zij de lokale politiek in is gegaan. Ze had commentaar op veel dingen in Hilversum. Dan kun je aan de kant blijven staan en doormopperen, of je handen uit de mouwen steken.

Lokaal
Van 1996 tot 2006 heeft zij dat gedaan voor Leefbaar Hilversum. De laatste elf jaar voor het CDA. "Je kunt lokaal veel bereiken; ook voor een landelijke partij", heeft zij geleerd.

Oneindig
In de afgelopen twee decennia is er veel veranderd, waardoor het raadswerk er alleen maar op vooruit is gegaan. Zo zijn de verhoudingen tussen de partijen een stuk beter dan toen Wijnands net de raad in ging. Verder zijn de stukken uit het raadhuis beter, korter en leesbaarder geworden en zijn er vergaderafspraken gekomen. Oneindig blijven doorpraten is niet meer van deze tijd.

Emmastraat
Het woord 'gevoel' valt regelmatig. Dat zijn haar voelsprieten, ook politiek gezien. "Ik ga op mijn gevoel af. Dat laat ik dan vervolgens staven door feiten", legt Wijnands uit. Goed voorbeeld daarvan is de discussie over de Emmastraat. De wens van het college was om deze verkeersader weer om te turnen in een tweerichtingsverkeerweg.

Noodzaak
De CDA’er had haar bedenkingen op het gebied van veiligheid voor het overstekend verkeer, inrichting van de straat en überhaupt de noodzaak om deze maatregel door te voeren. Nader onderzoek was nodig. De uitkomsten bevestigden haar gevoel meer dan dat ze de bedenkingen wegnamen.

Verkiezingsonderwerp
Mede doordat het CDA als coalitiepartner niets zag in tweerichtingsverkeer trok wethouder Floris Voorink dit idee in. Dat moet een mooi verkiezingsonderwerp worden, sprak de VVD’er toen. Wat Wijnands betreft is dit niet aan de orde.

99 procent
In het raadhuis moeten ze zich richten op herontwikkeling van het stationsgebied en de realisatie van het tracé van de HOV. Dat zijn veel belangrijkere zaken. “Als dat allemaal is gerealiseerd, dan ben ik er voor 99 procent zeker van dat de Emmastraat helemaal niet opnieuw moet worden aangepakt.”

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant