Afbeelding
Foto: Ingeborg Vos

Kritiek op straatnamen voor Buurtschap Crailo: ‘Weglaten geboortenaam bij getrouwde vrouwen gemiste kans’

Wonen

BUSSUM - Margreet de Broekert uit Bussum noemt het initiatief om straatnamen in de nieuwe Crailose wijk te vernoemen naar Gooise vrouwen een geweldig initiatief. De uitwerking is in haar ogen echter ronduit slordig. Ze kroop in de pen.

“Bewonderenswaardig initiatief. Vier jaar geleden, begin 2020, stelden met name vrouwelijke raadsleden van de gemeente Gooise Meren, Hilversum en Laren voor om in de nieuw te bouwen woonwijk Buurtschap Crailo de straten te vernoemen naar vrouwen. Gemiddeld wordt één op de vijf nieuwe straten naar een persoon vernoemd. In bijna 80 procent van de gevallen is die persoon een man. Tijd dus om het kiezen voor straatnamen die een betere afspiegeling zijn van de samenleving.

Erfgoedverenigingen zoals de Historische Kring Bussum en straatnamencommissies werd gevraagd namen aan te dragen. De drie colleges stelden vervolgens een eindlijst met 29 namen samen. De Historische Kring Bussum - ik maakte deel uit van deze commissie - leverde na intern overleg negen namen aan. We hadden er veel meer, maar moesten ons beperken.

Stemmen
In oktober 2023 werden de inwoners van genoemde gemeenten uitgenodigd om via een speciaal opgetuigde webpagina uit die 29 namen een persoonlijke top 3 te kiezen. Het stemmen werd de deelnemers niet makkelijk gemaakt. Er moest een ingewikkelde aanmeldprocedure worden doorlopen, met als gevolg dat nogal wat mensen afhaakten. In het totaal werd 1.399 keer gestemd. Op basis van de voorkeursvolgorde zullen in ieder geval twintig namen van Gooise vrouwen gebruikt gaan worden in het buurtschap. Tien daarvan zijn ‘Gooise Meren-vrouwen’, waarvan er zeven door de Historische Kring Bussum zijn aangedragen. De andere tien waren woonachtig in Hilversum en Laren.

Teleurstellende uitwerking
Verwarrend dat in het Facebookbericht van de gemeente Gooise Meren op Internationale Vrouwendag, 8 maart j.l., gesproken wordt over de keuze voor acht Gooise vrouwen. Mochten ze daarmee Gooise Meren-vrouwen bedoelen, dan klopt hun lijstje niet. Muurling, Lasterie en Boom woonden in Hilversum, Parsons in Laren. Maar wat mijns inziens onbegrijpelijk is, is de keuze voor het ‘uitschrijven’ van de namen van de vrouwen. Daar waar het getrouwde vrouwen betreft is ervoor gekozen hun geboortenaam weg te laten! Wat een gemiste kans. Het bekt vast makkelijker, alleen de naam van hun mannen te vermelden, maar het doet afbreuk aan dit op zich toe te juichen initiatief.

In Utrecht besloot de straatnamencommissie om bij de namen van verzetsstrijders in de Utrechtse Heldinnenwijk alleen hun geboortenamen te vermelden. In Nederland zijn straten, lanen, scholen en een brug vernoemd naar de man die namens de UNHCR in 1955 de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nam. Gerrit Jan Van Heuven Goedhart was de naam van deze van oorsprong Bussumer (In Bussum is overigens op een steentje in de muur van boekhanden LOS na geen spoor van hem terug te vinden. Onbegrijpelijk). Nergens wordt zijn gehele achternaam afgekort. En ook niet zijn officiële voornamen. Het straatnaambord voor Elsa Pereira-d’Oliveira, zij was de eerste vrouwelijke joodse huisarts in Bussum en had er 37 jaar haar praktijk, gaat worden het ‘Els Pereirapad’. En wat te denken van de Jo van Goghstraat. Mijn pleidooi: herziening van de nu gepresenteerde Crailoose straatnamenlijst.”

Uit de krant