Werkzaamheden aan zonnedak Dudok Arena
Werkzaamheden aan zonnedak Dudok Arena Foto: Bart Landman

Zonnedak Dudok Arena weer volledig operationeel

Algemeen

HILVERSUM - De 1300 zonnepanelen die HilverZon in beheer heeft op het dak van de Dudok Arena leveren weer maximaal stroom op voor de deelnemers in dit dak. Door een defect aan één van de omvormers waren de stroomopbrengsten tijdelijk minder. Om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen heeft HilverZon haar onderhoudsbedrijf Soft Energy afgelopen woensdag een nieuwe omvormer omhoog laten takelen.

Dankzij snelle actie HilverZon schade voor deelnemers beperkt. “Wij houden de stroomopbrengsten van onze daken voortdurend bij en zagen daardoor snel de afwijking in onze metingen”, vertelt Jasper Mekkes, penningmeester en tevens verantwoordelijk voor het beheer van HilverZons zonnedaken. “Samen met ons onderhoudsbedrijf zijn we dit gaan onderzoeken en vervolgens bleek één van de omvormers op het dak niet meer te werken.”

Verzekering
Een omvormer zorgt ervoor dat de standaard gelijkstroom die zonnepanelen produceren wordt omgezet naar de wisselstroom van het energienet. De nieuwe omvormer werd afgelopen woensdag met een kraan op het dak getakeld. HilverZon is verzekerd voor de financiële schade van de gemiste opbrengsten en is met de verzekeraar in gesprek om deze te compenseren voor de Hilversummers die meedoen in dit dak. Als de verzekeraar uitkeert, zal de Hilversumse energiecoöperatie de schade volledig vergoeden aan de deelnemers.

Gelijkstroom
De 1300 zonnepanelen op dit dak zijn in twee fases in maart en juli 2018 opgeleverd. “Het is eigenlijk jammer dat ons energienet gebruikmaakt van wisselstroom, waardoor omvormers nodig zijn”, aldus Mekkes. “Vrijwel al onze elektrische apparaten gebruiken namelijk gelijkstroom. Deze omzetting zou dus eigenlijk niet nodig zijn als in de 19de eeuw de ‘oorlog om de stromen’ niet in het voordeel van de wisselstroom zou zijn uitgevallen. Helaas ten koste van de veel slimmere oplossing voor nu: gelijkstroom. “

Innovatiedenktank HilverZon
HilverZon heeft een innovatiedenktank, waarbinnen zij al langere tijd nadenken over mogelijke slimme verbeteringen van het energienetwerk, door energieopslag en autonome netwerken met gelijkstroom. “Het is nog niet zover, maar in de toekomst wellicht wel. We zijn dan niet alleen onafhankelijk van de wereldmarktprijzen voor elektriciteit, maar bovendien hebben we dan geen omvormers meer nodig. Naast de aanschaf- en onderhoudskosten voor die omvormers besparen wij dan ook de energie die nu verloren gaat bij de omzetting. De stroom- en financiële opbrengsten van zonnepanelen kunnen wij dan verder optimaliseren voor de gewone Hilversummer”, aldus Mekkes.

Uit de krant