Het winnende team.
Het winnende team.

Hilversumse scholen eindigen onderaan bij finale NK Debatteren

Cultureel

HILVERSUM - De twee Hilversumse scholen die zich hadden geplaatst voor de finale van het Nederlands kampioenschap Debatteren havo/vwo, hebben in die eindstrijd afgelopen zaterdag geen rol van betekenis kunnen spelen. Het Gemeentelijk Gymnasium eindigde zelfs helemaal onderaan, het Comenius College stond uiteindelijk twee plekjes hoger. 

Vanuit heel Nederland kwamen de allerbeste scholierendebaters naar de Radboud Universiteit in Nijmegen voor de grote finale van het NK Debatteren havo/vwo. De winst ging naar het debaters van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Zij lieten daarmee, na drie voorrondes en de finale met 26 teams, bijna 80 scholen achter zich. In een bloedstollend slotdebat wonnen zij nipt van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. 

Het NK Debatteren havo/vwo (voorheen NK Debatteren voor Scholieren) wordt sinds 1998 georganiseerd en is hét landelijke debattoernooi voor havo- en vwo-leerlingen. Tijdens drie voorrondes in november vorig jaar gingen meer dan tachtig scholen uit heel Nederland in debat over actuele maatschappelijke thema’s zoals social-mediagebruik onder jongeren, de woningcrisis en een persoonlijk C02-budget. 

Na deze drie rondes plaatsten 26 scholen zich voor de finale op de Radboud Universiteit. In de finale debatteerden de teams over de stellingen: Nederland moet fossiele grondstoffen uit onderdrukkende regimes boycotten Ouders moeten zakgeld jaarlijks aanpassen op basis van inflatie Het is beter als de opkomstplicht heringevoerd wordt Staken moet verboden zijn voor mensen met een cruciaal beroep (stelling finaledebat). 

Uit de krant