Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Extra maatregelen in Kleine Driftbuurt

Politiek

HILVERSUM - Gedragsregels op stoeptegels en een nieuwe wijkteam met daarin toezichthouders, boa's, buurtcoördinatoren, vergunningverleners die nauw gaan samenwerken. Het zijn enkele extra acties door burgemeester Pieter Broertjes om de overlast in Hilversum-Oost 'de kop in te drukken'. 

Broertjes reageert daarmee op de jeugdoverlast in de Kleine Driftbuurt waar het afgelopen week alarmfase 1 was. Hij noemt het frustrerend dat bewoners steeds weer overlast moeten ervaren. "Als burgemeester vind ik dit onacceptabel, zeker als mensen worden bedreigd, uitgescholden of slachtoffer worden van zinloze vernielingen."

In Hilversum-Oost (Ooievaarplein, Jac. P. Thijsseplein) is al jarenlang gedoe met jongeren. Daarom heeft de gemeente flink geïnvesteerd, vindt Broertjes, in onder meer toezicht en handhaving, slimme interventies, persoonsgerichte, informatiedeling tussen alle betrokken partijen en de inzet van jeugdboa's. "En daar waar nodig bestuurlijke maatregelen zoals samenscholingsverboden, groepsverboden en gebiedsverboden." Ook was er de persoonlijke en duurzame aanpak: de jongeren helpen. Daarmee zouden ze weer naar school of aan het werk gaan. 

Sneller en beter
De burgemeester meent dat de aanpak zeker zichtbaar heeft gewerkt. Toch is ook de gemeente verrast door de incidenten bij IJssalon 't Perronnetje. "Dat is niet goed. Ik wil dat we sneller en beter reageren op jeugdoverlast."

Zo zijn de wijkagent, jeugdboa's en buurtcoördinator de komende periode meer aanwezig. Ook komt er een nieuwe WhatsApp groep van betrokken buurtbewoners, komen er thuisgesprekken bij de overlastgevende jongeren en hun ouders, creatieve fysieke maatregelen (zoals gedragsregels op stoeptegels) en een nieuw wijkteam, dat een centrale spil moet vormen in de buurt.

Pakkans groter
Broertjes doet daarbij wel de oproep aan buurtbewoners om overlast, verdachte situaties en delicten bij de politie te blijven melden. "Hoe meer meldingen en aangiftes er binnenkomen, hoe duidelijker het is welke problemen er spelen. Zo kan de politie beter criminele activiteiten voorkomen en de pakkans van daders wordt groter. Daarnaast zijn aangiftes van belang omdat de politie met deze informatie kan bepalen welke plekken ze beter in de gaten moet houden." 

Medio september gaat Broertjes het gesprek aan met de raadscommissie Economie en Bestuur over de aanpak van jeugdoverlast. Daarvoor zijn ook de schriftelijke vragen van het CDA beantwoord. De christendemocraten pleiten voor een hardere aanpak in de wijk en denken aan tijdelijk cameratoezicht. 

Uit de krant