Nicolien van Vroonhoven-Kok (rechts) samen met haar moeder Hanna Kok.
Nicolien van Vroonhoven-Kok (rechts) samen met haar moeder Hanna Kok. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nicolien van Vroonhoven, nummer 2 op de lijst van NSC, stemt samen met haar moeder in Hilversum: Waanzinnig spannende dag’

Politiek

HILVERSUM - Samen met haar moeder Hanna Kok bracht Nicolien van Vroonhoven-Kok woensdagmorgen haar stem uit bij het Pinetum Blijdenstein. De Hilversumse, direct achter Pieter Omtzigt de nummer twee op de lijst van Nieuw Sociaal Contract, krijgt vrijwel zeker een plekje in de Tweede Kamer.

“Het is een waanzinnig spannende dag”, vertelt de 52-jarige Van Vroonhoven. “Hier hebben wij de afgelopen drie maanden naartoe gewerkt. Dit is toch ook wel een historisch moment. Ik verheug mij op vanavond. Met 600 man beleven wij de verkiezingsavond in Enschede (de woonplaats van Omtzigt, red.).”

Van Vroonhoven had de voorbije maanden een dubbele rol. Niet alleen was zij kandidaat-Kamerlid, ook fungeerde zij als de woordvoerder van Omtzigt. Wanneer hij tijdens een van de debatten dus voor de camera stond, stond zij daarachter. 

Ook de Hilversumse zag dat haar partij de voorbije week wat wegzakte in de peilingen en niet de grootste partij lijkt te worden. Heel erg lijkt zij dat niet te vinden. “Drie maanden geleden hadden wij nog niks en kijk waar wij nu staan. En de grootste worden beangstigt soms ook. Maar duidelijk is dat er iets moet veranderen. Wij zijn zeker klaar om mee te regeren.”

En twijfelde Omtzigt de afgelopen tijd of hij wel of niet premier wilde worden, Van Vroonhoven zal - zegt zij - geen minister of staatssecretaris worden. “Ik ben gecast voor de Kamer.” 

Uit de krant