Roderik van Grieken en Frederique Durlacher waren vorig jaar de winnaars.
Roderik van Grieken en Frederique Durlacher waren vorig jaar de winnaars. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Poll

Stemmen kan weer op de Hilversumse politicus van het jaar

Politiek

HILVERSUM - Wie was het afgelopen jaar de beste politicus van Hilversum? Dat is de komende weken weer de grote vraag bij de jaarlijkse verkiezing van de Gooi en Eembode en het Politiek Debat Hilversum. Zoals ieder jaar zijn er twee prijzen te verdelen: de vakprijs en de publieksprijs. Voor die laatste categorie zijn negen raadsleden genomineerd. Stemmen kan vanaf nu.

De verkiezing voor beste politicus van Hilversum is ieder jaar in januari. Bij de vakprijs is het de bedoeling dat de politici elkaar beoordelen. Uiteindelijk krijgt één iemand de meeste punten en hij of zij mag zichzelf ‘de beste’ noemen. Bij de publieksprijs - de Frans Vrolijk Award, ooit in het leven geroepen door Hilversummer (en oud-raadslid) Marco van Stralen - is het woord aan de Hilversumse kiezer. Eerdere winnaars waren onder meer Léonie Sazias (Hart voor Hilversum), Bianca Verweij (SP) en (vorig jaar) Frederique Durlacher (BVNL Hilversum). De vakprijs was vorig jaar voor Roderik van Grieken (D66).

Net als vorig jaar heeft een jury, bestaande uit verslaggevers van deze krant en vertegenwoordigers van het Politiek Debat en Hilversum Verbonden, de genomineerden voor deze publieksprijs uitgekozen. Dat zijn er dit keer negen; twee wethouders en zeven raadsleden. 

De twee genomineerde wethouders zijn Karin Walters (Hart voor Hilversum) en Arno Scheepers. De genomineerde raadsleden zijn (in willekeurige volgorde) Bas Nanninga (ChristenUnie), Roderik van Grieken (D66), Paul Vonk (SP), Jacqueline Kalk (PvdA), Jacobine van Exel-van Dijk (CDA), Edwin Göbbels (Democraten Hilversum) en Gerard Ekelmans (VVD). Klik hier om te stemmen. 

Toelichting
Jacqueline Kalk: Het PvdA-raadslid behoort de laatste jaren standaard tot de genomineerden voor de publieksprijs. Zij is met name strijdbaar op het dossier Wonen en heeft zich daarin het afgelopen jaar nog verder ontwikkeld. Zij is nu echt de ‘Miss Woningen’ van de raad. Zij spreekt altijd met passie en gezag en is als het om woningen en wonen gaat bij uitstek de deskundige én het geweten van de raad.


Jacqueline Kalk. - Gemeente Hilversum

Karin Walters: Zodra wethouder Karin Walters in actie komt, wordt het geregeld. Terwijl haar voorgangers er op het gebied van ruimtelijke ordening en wonen er nog weleens een potje van konden maken, komt Walters met oplossingen. Dat leidde onder meer tot afspraken met de woningcorporaties over de woonvisie. Ook zijn met Walters aan het roer de financiën al jaren op orde en weet zij LHBTI in Hilversum steeds meer op de kaart te zetten.


Karin Walters. - Gemeente Hilversum

Bas Nanninga: De ChristenUnie levert traditioneel raadsleden die enerzijds vriendelijk en genuanceerd en anderzijds met een duidelijke koers en mening een zichtbare bijdrage leveren aan het besturen van Hilversum. Bas heeft enkele jaren geleden het stokje overgenomen van Aafke Vreugdenhil en slaagt er net als zijn voorgangers via raadsbijdrages, moties en amendementen in om bij de nodige dossiers de steun van de raad te verkrijgen. Zeker met een zetel vanuit de oppositie een prestatie.


Bas Nanninga. - Gemeente Hilversum

Gerard Ekelmans: De VVD’er is dominee-in-spé en nieuwkomer in de raad. Hij heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een begenadigd spreker die met kennis van zaken een straf VVD-geluid helder, duidelijk en met gevoel voor humor over het voetlicht brengt. Hij is onmiskenbaar een getalenteerde aanwinst voor de gemeenteraad en voor de VVD in het bijzonder.


Gerard Ekelmans. - Gemeente Hilversum

Jacobine van Exel-van Dijk: Tussen alle mannen van het CDA is (vrouw) Jacobine van Exel-van Dijk de meest opvallende verschijning binnen deze partij. Valt op met haar originele betogen en is tevens niet bang om kritiek te uiten.


Jacobine van Exel-van Dijk. - Gemeente Hilversum

Arno Scheepers: De wethouder wordt ieder jaar door de raadsleden bij de vakprijs veelvuldig genoemd als een wethouder met dossierkennis die niet vastzit in uitgangspunten maar openstaat voor suggesties. Daarbij is er in het college van B&W het afgelopen jaar een wissel omgezet in het benaderen van bijvoorbeeld de openbare ruimte, waar hij niet alleen voor verantwoordelijk is maar wel als geen ander helder weet uit te leggen waarom oude en gewaardeerde werkwijzes toch aangepast moeten worden. Een vakkundig wethouder.


Arno Scheepers. - Gemeente Hilversum

Paul Vonk is een nieuwkomer die zich in rap tempo heeft ontwikkeld als gezaghebbend fractieleider van de SP waar de gemeenteraad met aandacht naar luistert. Hij brengt gepassioneerd de SP-zienswijze naar voren en beschikt over genoeg realiteitszin om de SP in het politieke krachtenveld een rol van betekenis te laten spelen.


Paul Vonk. - Gemeente Hilversum

Edwin Göbbels: Werd al beschouwd als de Pieter Omtzigt binnen de Hilversumse gemeenteraad. Onder zijn leiding is Democraten Hilversum gegroeid van eenmanspartij tot een serieuze oppositiepartij met vier zetels. Hij is scherp in het debat en roept het college van B&W regelmatig ter verantwoording met schriftelijke vragen.


Edwin Göbbels. - Gemeente Hilversum

Roderick van Grieken: Door zijn mede-raadsleden geroemd vanwege zijn debating-vaardigheden. Luistert goed naar anderen en probeert hen een positieve en toekomstgerichte kijk mee te geven. Hij schept binnen de raad helderheid bij lastige onderwerpen.


Roderik van Grieken. - Gemeente Hilversum

Uit de krant