Myrte van der Schoot won brons, maar miste net de finale van de 400 meter.
Myrte van der Schoot won brons, maar miste net de finale van de 400 meter. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zilver en brons voor GAC bij NK Indoor

Sport

HILVERSUM - Een gouden oogst werd het niet voor de GAC-atleten in Apeldoorn op het Nederlands kampioenschap Indooratletiek. Echter de zilveren medaille van Yoram Vriezen op de 60 meter horden en het brons voor Myrte van der Schoot bij het verspringen zijn er wel twee om in te lijsten. Een primeur voor de Gooise Atletiek Club in deze eeuw. 

De grootste sensatie op het goed bezette NK Indoor komt op naam van Femke Bol. De Amersfoortse verpulverde op de 400 meter het veertig jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova. Bol raffelde de 400 meter af in 49,26 seconden. Het oude record uit 1982 stond op 49,59, met de aantekening dat vooraf waarschijnlijk een greep is gedaan uit de ‘snoeppot’.  

Direct na de euforie rond Bol vierde de Hilversummer Yoram Vriezen na de volgende finale een klein feestje. Het was al een prestatie van formaat dat hij zich plaatste voor de finale op de 60 meter horden; een sterk bezet onderdeel op het NK. Dat hij uiteindelijk met een zilveren plak op het podium stond was heel bijzonder en zeker buiten alle verwachtingen. Hij liep de 60 meter over de 106,7 centimeter hoge hekjes in een nieuw persoonlijk record van 7,87 seconden. Dat was slechts 0,06 seconde langzamer dan de zegevierende Job Geerds, die hem ook in de kwalificatie al de baas was. Het goud is een kwestie van tijd.   

De GAC-atleet boekte met dit resultaat evenwel een enorme progressie. Het was aan het begin van de zondagmiddag al duidelijk dat bij Vriezen de juiste vorm aanwezig was. In de serie eindigde hij met miniem verschil als tweede achter Timme Koster: 7,95 tegen 7,94 seconde. Zijn kwalificatietijd was goed voor de derde tijd in de kwalificatiereeks. Mischa Groen eindigde op dit onderdeel als twaalfde.

Op het Nederlands kampioenschap indooratletiek voor senioren mochten vier GAC-atleten meedoen die op grond van hun prestaties in de leeftijdscategorie U20. Dat waren Bas Nolsen, Myrte van der Schoot, Shantell Kwofie en Andrea Stojanovic. Een goede gelegenheid voor deze nog jonge topsporters zich te meten met de oudere en ervaren atleten. Op een aantal onderdelen is er progressie zichtbaar; in de praktijk moeten veel hindernissen worden overwonnen om die laatste stap te kunnen zetten. 

Verspringen
Myrte van der Schoot verraste bij het verspringen. Haar persoonlijk record staat op 6,18 meter, maar het afgelopen jaar wilde het maar spaarzaam lukken om de magische zes meter grens te passeren. De vorm begint te komen. In haar laatste sprong van de maximaal zes pogingen kwam zij tot 6 meter en 2 centimeter. Dat leverde haar de bronzen medaille op. 

Een mooi resultaat tussen de ervaren senioren vrouwen, aangezien zij officieel nog geen seniorenatlete is, maar in de leeftijdscategorie U 20 uitkomt. Er was nog wel een groot verschil tussen de top twee en het overige deelnemersveld. Met 6,48 meter veroverde Pauline Hondema het goud en Anouk Vetter eindigde met 6,25 meter als tweede.

Terug naar de 400 meter. Een betere concurrente was voor Myrte van der Schoot zaterdagmiddag in de eerste van vier series op de 400 meter niet denkbaar. De Hilversumse, de normaal in U 20 uitkomt, startte op baan vier en schuin voor haar op baan vijf de topatlete Femke Bol die vorige week in Metz ook nog het Nederlands indoorrecord op deze afstand verbeterde; 49,44 sec. Vanzelfsprekend ging Bol als en raket van start en Van der Schoot bleef verrassend goed volgen. Bol finishte als eerst in 52,22 seconde, direct gevolgd door Myrte van der Schoot als tweede in een nieuw persoonlijk record van 53,63.

Normaal moet de tweede plek achter de atlete met Olympische medailles op deze afstand voldoende zijn voor een finale plaats. Er stond op deze afstand geen halve finale op het programma. De zes tijdsnelsten kwalificeerden zich direct voor de finale op zondag. Het waren spannende minuten voor de GAC-atlete. 

Domper
Het wachten eindigde in een domper. Zij kwam uiteindelijk 0,10 seconde te kort voor de eindstrijd om de Nederlandse titel; 52,52 was voldoende geweest. Nog extra zuur; aangezien Andrea Bouma, die haar van de finaleplaats afhield in de eindstrijd, die werd gewonnen door Femke Bol, langzamer liep dan Van der Schoot in de serie.

Van der Schoot veroverde vorige week op deze afstand in U20 in 54,29 het goud. Een verbetering van 0,62 seconden ten opzichte van een week geleden. Haar 53,63 is tevens de beste Europese seizoentijd in de leeftijdscategorie U20. 

Bij het kogelstoten eindigde Bas Nolsen met een worp van 14 meter en 76 centimeter op de negende plaats. Hij gooide drie keer en zijn laatste worp was de beste. De titel ging naar Sven Poelmann met 19,42 meter. Shantell Kwofie had niet bepaald haar dag bij het kogelstoten. Zij eindigde met 11,89 meter in de achterhoede. Andrea Stojanovic eindigde als vierde in haar serie op de 60 meter horden. Haar tijd van 9,06 seconde was niet snel genoeg voor een finaleplaats. Zij kwam slechts 0,21 seconde tekort en dat was uiteindelijk de elfde tijd na de drie voorronden. 

Halve seconde
Op de 60 meter eindigde senior Sarah van Tuijl in haar serie als vierde in een tijd van 7,93 sec. Daarmee kwalificeerde zij zich voor één van de drie halve finales. Dat was tevens het eindstation voor de GAC-atlete op dit onderdeel. Zij liep in haar halve finale exact dezelfde tijd als in de serie. Daarmee eindigde zij als achtste in haar halve finale en kwam slechts een halve seconde te kort voor een finaleplaats. Alle beste tijden van de 39 deelnemers onder elkaar gezet kwam Van Tuijl op de 23ste plaats.

De finale werd gewonnen door N’ketia Seedo met 7,18. Zij werd gevolgd door Nadine Visser met 7,22. Dat Sarah van Tuijl dicht bij de Nederlandse top aan zit, laat het verschil zien met Nargélis Staia die in de finale laatste werd met 7,52 seconde. Dat is slechts 0,41 seconde sneller dan Van Tuijl. Op de 200 meter was haar tijd 25,50 seconde in de serie onvoldoende voor een plek in de eindstrijd om de nationale titels. Zij kwam 0,72 seconde te kort en eindigde uiteindelijk als twaalfde.  

Uit de krant